Tema: Re: Kavos aparatas uz 300-500Lt
Autorius: Bronco
Data: 2014-11-25 01:58:19
On 2014-11-24 21:57, Tester wrote:
> Moka kavinukas netinka? Čia jei patinka labiau pats kavos darymo
> procesas, nei pati kava. Tik kava ten stipri gaunasi, reikia skiesti
> išvirtą. nepilnai prikrautas "piltuvėlis" - neskani kava.
> http://www.sanitex-biurams.eu/produktai/bakaleja/kava-kakava-kapucino/kava/rinkinys-pellini-malta-kava-espresso-tradizionale-2x250g-moka-kavinukas-brazil-1vnt.html?lang=2&shp=2&plid=305&plid=305
>

Ar tikrai tau patinka tokiu būdu pagaminta kava? Jei atsakymas 
teigiamas, tai tada įdomu, kokius dar būdus esi išbandęs? Nes šitas yra 
vienas iš blogiausių. Net užpilant gali pasidaryti skanesnės kavos, o 
jau su žemiau paminėtu frech press indu, tai juo labiau. Tik su french 
press reik ne pieną plakt, super kvailai tuo pat metu atrodant, o kavą 
gamint :]

> Šiaip sanitexe ~10 Lt pigiau buvo kažkada mačiau.
> Kapučiną galima padaryti su french press arbatiniu/kavinuku ir/ar
> plakikliu. Bet čia vėl - jei patinka pats procesas.

Taip taip, procesas turėtų labai patikt, ypač, tai stebintiems iš šono :]

Pats paprasčiausias ir beveik nieko nekainuojantis būdas pasigaminti ne 
prasčiausią kavą:

1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką 
panašaus);
2. norimą kiekį kavos suberi į indą;
3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum;
4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį;
5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą;
6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką;
7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų 
grimzti į dugną sparčiau;
8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi 
lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau 
įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą 
pabaigti per 5-7 sekundes;
9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius.
10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri.

Kokių blogybių išvengiame, darant kavą šiuo metodu, lyginant su aukščiau 
siūlytu "moka kavinuku":

1. Kava neperkaitinama (kavai optimali vandens temperatūra 90-96C 
ribose), o anam kavinuke per ją pravaromas 100C garas, paskui verdantis 
100C vanduo po spaudimu ir pabaigai vėl garų debesis;

2. lengvai galima sukontroliuoti teisingą kavos tirščių buvimo vandenyje 
laiką (21-30s.), o anas kavinukas vandeniui užvirus prapučia "kipetoką" 
per tirščius gal per kokias 5-10 sekundžių;

3. Moka kavinuko labai smulkus metalinis filtras išfiltruoja ne tik 
kavos tirščius, bet ir daleles, kurios sudaro esminę geros kavos putos 
ir skonio dalį, kai french press bent dalį jos palieka. Šiuo požiūriu 
blogiau gali būti tik american style per popierinį filtrą.

Kažkada seniai seniai stebėjausi draugais prancūzais, kurie tokiu metodu 
kas rytą gadindavo visai neblogą kavą :) Kai man vienoje bendroje 
kelionėje nusibodo gert šitą jų birzgalą, parodžiau kaip padaryti 
paprastą užpilamą. Juokinga, bet jie tokio metodo nežinojo :) Paskui 
šitą metodą vadindavo "lietuvišku" ir dažnai jį praktikuodavo :)