Po sito parasymo, tiksliai, - prisiminiau, kad su moka nera putos. Tai moka atmetu... French press indas nevisai tai ko tikisi antroji puse. Sakys vel sutaupyt sugalvojai :(... Bet instrukcija kaip gamint issisaugosiu. Aciu! "Bronco" <TRINTI_bronco.mail@gmail.com> wrote in message news:m50gmr$rrc$1@trimpas.omnitel.net... On 2014-11-24 21:57, Tester wrote: > Moka kavinukas netinka? Čia jei patinka labiau pats kavos darymo > procesas, nei pati kava. Tik kava ten stipri gaunasi, reikia skiesti > išvirtą. nepilnai prikrautas "piltuvėlis" - neskani kava. > http://www.sanitex-biurams.eu/produktai/bakaleja/kava-kakava-kapucino/kava/rinkinys-pellini-malta-kava-espresso-tradizionale-2x250g-moka-kavinukas-brazil-1vnt.html?lang=2&shp=2&plid=305&plid=305 > Ar tikrai tau patinka tokiu būdu pagaminta kava? Jei atsakymas teigiamas, tai tada įdomu, kokius dar būdus esi išbandęs? Nes šitas yra vienas iš blogiausių. Net užpilant gali pasidaryti skanesnės kavos, o jau su žemiau paminėtu frech press indu, tai juo labiau. Tik su french press reik ne pieną plakt, super kvailai tuo pat metu atrodant, o kavą gamint :] > Šiaip sanitexe ~10 Lt pigiau buvo kažkada mačiau. > Kapučiną galima padaryti su french press arbatiniu/kavinuku ir/ar > plakikliu. Bet čia vėl - jei patinka pats procesas. Taip taip, procesas turėtų labai patikt, ypač, tai stebintiems iš šono :] Pats paprasčiausias ir beveik nieko nekainuojantis būdas pasigaminti ne prasčiausią kavą: 1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką panašaus); 2. norimą kiekį kavos suberi į indą; 3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum; 4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį; 5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą; 6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką; 7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų grimzti į dugną sparčiau; 8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą pabaigti per 5-7 sekundes; 9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius. 10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri. Kokių blogybių išvengiame, darant kavą šiuo metodu, lyginant su aukščiau siūlytu "moka kavinuku": 1. Kava neperkaitinama (kavai optimali vandens temperatūra 90-96C ribose), o anam kavinuke per ją pravaromas 100C garas, paskui verdantis 100C vanduo po spaudimu ir pabaigai vėl garų debesis; 2. lengvai galima sukontroliuoti teisingą kavos tirščių buvimo vandenyje laiką (21-30s.), o anas kavinukas vandeniui užvirus prapučia "kipetoką" per tirščius gal per kokias 5-10 sekundžių; 3. Moka kavinuko labai smulkus metalinis filtras išfiltruoja ne tik kavos tirščius, bet ir daleles, kurios sudaro esminę geros kavos putos ir skonio dalį, kai french press bent dalį jos palieka. Šiuo požiūriu blogiau gali būti tik american style per popierinį filtrą. Kažkada seniai seniai stebėjausi draugais prancūzais, kurie tokiu metodu kas rytą gadindavo visai neblogą kavą :) Kai man vienoje bendroje kelionėje nusibodo gert šitą jų birzgalą, parodžiau kaip padaryti paprastą užpilamą. Juokinga, bet jie tokio metodo nežinojo :) Paskui šitą metodą vadindavo "lietuvišku" ir dažnai jį praktikuodavo :)