Tema: Re: Kavos aparatas uz 300-500Lt
Autorius: FwsA
Data: 2014-11-25 09:13:11
Po sito parasymo, tiksliai, - prisiminiau, kad su moka nera putos. Tai moka 
atmetu...
French press indas nevisai tai ko tikisi antroji puse. Sakys vel sutaupyt 
sugalvojai :(... Bet instrukcija kaip gamint issisaugosiu. Aciu!



"Bronco" <TRINTI_bronco.mail@gmail.com> wrote in message 
news:m50gmr$rrc$1@trimpas.omnitel.net...
On 2014-11-24 21:57, Tester wrote:
> Moka kavinukas netinka? Čia jei patinka labiau pats kavos darymo
> procesas, nei pati kava. Tik kava ten stipri gaunasi, reikia skiesti
> išvirtą. nepilnai prikrautas "piltuvėlis" - neskani kava.
> http://www.sanitex-biurams.eu/produktai/bakaleja/kava-kakava-kapucino/kava/rinkinys-pellini-malta-kava-espresso-tradizionale-2x250g-moka-kavinukas-brazil-1vnt.html?lang=2&shp=2&plid=305&plid=305
>

Ar tikrai tau patinka tokiu būdu pagaminta kava? Jei atsakymas
teigiamas, tai tada įdomu, kokius dar būdus esi išbandęs? Nes šitas yra
vienas iš blogiausių. Net užpilant gali pasidaryti skanesnės kavos, o
jau su žemiau paminėtu frech press indu, tai juo labiau. Tik su french
press reik ne pieną plakt, super kvailai tuo pat metu atrodant, o kavą
gamint :]

> Šiaip sanitexe ~10 Lt pigiau buvo kažkada mačiau.
> Kapučiną galima padaryti su french press arbatiniu/kavinuku ir/ar
> plakikliu. Bet čia vėl - jei patinka pats procesas.

Taip taip, procesas turėtų labai patikt, ypač, tai stebintiems iš šono :]

Pats paprasčiausias ir beveik nieko nekainuojantis būdas pasigaminti ne
prasčiausią kavą:

1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką
panašaus);
2. norimą kiekį kavos suberi į indą;
3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum;
4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį;
5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą;
6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką;
7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų
grimzti į dugną sparčiau;
8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi
lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau
įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą
pabaigti per 5-7 sekundes;
9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius.
10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri.

Kokių blogybių išvengiame, darant kavą šiuo metodu, lyginant su aukščiau
siūlytu "moka kavinuku":

1. Kava neperkaitinama (kavai optimali vandens temperatūra 90-96C
ribose), o anam kavinuke per ją pravaromas 100C garas, paskui verdantis
100C vanduo po spaudimu ir pabaigai vėl garų debesis;

2. lengvai galima sukontroliuoti teisingą kavos tirščių buvimo vandenyje
laiką (21-30s.), o anas kavinukas vandeniui užvirus prapučia "kipetoką"
per tirščius gal per kokias 5-10 sekundžių;

3. Moka kavinuko labai smulkus metalinis filtras išfiltruoja ne tik
kavos tirščius, bet ir daleles, kurios sudaro esminę geros kavos putos
ir skonio dalį, kai french press bent dalį jos palieka. Šiuo požiūriu
blogiau gali būti tik american style per popierinį filtrą.

Kažkada seniai seniai stebėjausi draugais prancūzais, kurie tokiu metodu
kas rytą gadindavo visai neblogą kavą :) Kai man vienoje bendroje
kelionėje nusibodo gert šitą jų birzgalą, parodžiau kaip padaryti
paprastą užpilamą. Juokinga, bet jie tokio metodo nežinojo :) Paskui
šitą metodą vadindavo "lietuvišku" ir dažnai jį praktikuodavo :)