Tema: Re: Kavos aparatas uz 300-500Lt
Autorius: Bronco
Data: 2014-11-26 00:08:52
On 2014-11-25 00:58, Bronco wrote:
> 1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką
> panašaus);
> 2. norimą kiekį kavos suberi į indą;
> 3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum;
> 4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį;
> 5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą;
> 6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką;
> 7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų
> grimzti į dugną sparčiau;
> 8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi
> lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau
> įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą
> pabaigti per 5-7 sekundes;
> 9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius.
> 10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri.

Dar kelios pastabos:

5b. Jei arbatinuke kaitinamas labai mažas vandens kiekis, tai gali 
pakakti palaukti ir 30-40s.. Jei turite termometrą, pasimatuokite patys, 
per kiek sekundžių jūsų arbatinuke vandens temperatūra nukrenta iki 95-96C.

8b. 25-ių sekundžių pilnai pakanka visoms skoninėms savybėms išsiskirti 
iš kavos tirščių, vėliau, iki ~60s., iš jų skiriasi didesni kofeino 
kiekiai, todėl jei reikalingas stipresnis kofeino poveikis, galima 
pradėti slėgimą 50-55s. (užbaigti iki 60 s.).

O šiaip, pabandykite patys kaip jums skaniau, gal pvz. pasirodys, jog 
45s. geriausia :)