Tema: Re: Kavos aparatas uz 300-500Lt
Autorius: CodeC
Data: 2014-11-25 09:00:41
o realiai tai daugiausiai priklauso nuo vandens :)
is vieno krano be jokiu bajeriu uzsiplikius i puodeli zjb, is kito ta 
pati kava - sh. tai ten daugiau gilintis ir nematau prasmes :)

On 11/25/2014 01:58 AM, Bronco wrote:
> On 2014-11-24 21:57, Tester wrote:
>> Moka kavinukas netinka? Čia jei patinka labiau pats kavos darymo
>> procesas, nei pati kava. Tik kava ten stipri gaunasi, reikia skiesti
>> išvirtą. nepilnai prikrautas "piltuvėlis" - neskani kava.
>> http://www.sanitex-biurams.eu/produktai/bakaleja/kava-kakava-kapucino/kava/rinkinys-pellini-malta-kava-espresso-tradizionale-2x250g-moka-kavinukas-brazil-1vnt.html?lang=2&shp=2&plid=305&plid=305
>>
>>
>
> Ar tikrai tau patinka tokiu būdu pagaminta kava? Jei atsakymas
> teigiamas, tai tada įdomu, kokius dar būdus esi išbandęs? Nes šitas yra
> vienas iš blogiausių. Net užpilant gali pasidaryti skanesnės kavos, o
> jau su žemiau paminėtu frech press indu, tai juo labiau. Tik su french
> press reik ne pieną plakt, super kvailai tuo pat metu atrodant, o kavą
> gamint :]
>
>> Šiaip sanitexe ~10 Lt pigiau buvo kažkada mačiau.
>> Kapučiną galima padaryti su french press arbatiniu/kavinuku ir/ar
>> plakikliu. Bet čia vėl - jei patinka pats procesas.
>
> Taip taip, procesas turėtų labai patikt, ypač, tai stebintiems iš šono :]
>
> Pats paprasčiausias ir beveik nieko nekainuojantis būdas pasigaminti ne
> prasčiausią kavą:
>
> 1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką
> panašaus);
> 2. norimą kiekį kavos suberi į indą;
> 3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum;
> 4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį;
> 5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą;
> 6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką;
> 7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų
> grimzti į dugną sparčiau;
> 8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi
> lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau
> įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą
> pabaigti per 5-7 sekundes;
> 9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius.
> 10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri.
>
> Kokių blogybių išvengiame, darant kavą šiuo metodu, lyginant su aukščiau
> siūlytu "moka kavinuku":
>
> 1. Kava neperkaitinama (kavai optimali vandens temperatūra 90-96C
> ribose), o anam kavinuke per ją pravaromas 100C garas, paskui verdantis
> 100C vanduo po spaudimu ir pabaigai vėl garų debesis;
>
> 2. lengvai galima sukontroliuoti teisingą kavos tirščių buvimo vandenyje
> laiką (21-30s.), o anas kavinukas vandeniui užvirus prapučia "kipetoką"
> per tirščius gal per kokias 5-10 sekundžių;
>
> 3. Moka kavinuko labai smulkus metalinis filtras išfiltruoja ne tik
> kavos tirščius, bet ir daleles, kurios sudaro esminę geros kavos putos
> ir skonio dalį, kai french press bent dalį jos palieka. Šiuo požiūriu
> blogiau gali būti tik american style per popierinį filtrą.
>
> Kažkada seniai seniai stebėjausi draugais prancūzais, kurie tokiu metodu
> kas rytą gadindavo visai neblogą kavą :) Kai man vienoje bendroje
> kelionėje nusibodo gert šitą jų birzgalą, parodžiau kaip padaryti
> paprastą užpilamą. Juokinga, bet jie tokio metodo nežinojo :) Paskui
> šitą metodą vadindavo "lietuvišku" ir dažnai jį praktikuodavo :)
>
>
>
>