o realiai tai daugiausiai priklauso nuo vandens :) is vieno krano be jokiu bajeriu uzsiplikius i puodeli zjb, is kito ta pati kava - sh. tai ten daugiau gilintis ir nematau prasmes :) On 11/25/2014 01:58 AM, Bronco wrote: > On 2014-11-24 21:57, Tester wrote: >> Moka kavinukas netinka? Čia jei patinka labiau pats kavos darymo >> procesas, nei pati kava. Tik kava ten stipri gaunasi, reikia skiesti >> išvirtą. nepilnai prikrautas "piltuvėlis" - neskani kava. >> http://www.sanitex-biurams.eu/produktai/bakaleja/kava-kakava-kapucino/kava/rinkinys-pellini-malta-kava-espresso-tradizionale-2x250g-moka-kavinukas-brazil-1vnt.html?lang=2&shp=2&plid=305&plid=305 >> >> > > Ar tikrai tau patinka tokiu būdu pagaminta kava? Jei atsakymas > teigiamas, tai tada įdomu, kokius dar būdus esi išbandęs? Nes šitas yra > vienas iš blogiausių. Net užpilant gali pasidaryti skanesnės kavos, o > jau su žemiau paminėtu frech press indu, tai juo labiau. Tik su french > press reik ne pieną plakt, super kvailai tuo pat metu atrodant, o kavą > gamint :] > >> Šiaip sanitexe ~10 Lt pigiau buvo kažkada mačiau. >> Kapučiną galima padaryti su french press arbatiniu/kavinuku ir/ar >> plakikliu. Bet čia vėl - jei patinka pats procesas. > > Taip taip, procesas turėtų labai patikt, ypač, tai stebintiems iš šono :] > > Pats paprasčiausias ir beveik nieko nekainuojantis būdas pasigaminti ne > prasčiausią kavą: > > 1. nusiperki kavai atskirą kokybišką french press indą (bodum ar kažką > panašaus); > 2. norimą kiekį kavos suberi į indą; > 3. pasidedi greta laikrodį su sekundžių rodmenimis, kad jį gerai matytum; > 4. užverdi vandenį, išsijungus arbatiniui, stebi laikrodį; > 5. po 40-50s. užpili reikiamą vandens kiekį į french press indą; > 6. iškart žvilgsniu užfiksuoji laiką; > 7. iškart pamaišai su arbatiniu šaukšteliu kavą, kad tirščiai imtų > grimzti į dugną sparčiau; > 8. uždedi french press "stūmoklį" ir stebi laiką, praėjus 25s. pradedi > lengvais judesiais "žingsnis pirmyn - pusė žingsnio atgal" (kad lengviau > įveikt tirščių pasipriešinimą) slėgti kavą. Rekomenduotina slėgimą > pabaigti per 5-7 sekundes; > 9. tik suslėgus, kavą staigiai supilstai į puodelius. > 10. jei reikia, pridedi cukraus ir geri. > > Kokių blogybių išvengiame, darant kavą šiuo metodu, lyginant su aukščiau > siūlytu "moka kavinuku": > > 1. Kava neperkaitinama (kavai optimali vandens temperatūra 90-96C > ribose), o anam kavinuke per ją pravaromas 100C garas, paskui verdantis > 100C vanduo po spaudimu ir pabaigai vėl garų debesis; > > 2. lengvai galima sukontroliuoti teisingą kavos tirščių buvimo vandenyje > laiką (21-30s.), o anas kavinukas vandeniui užvirus prapučia "kipetoką" > per tirščius gal per kokias 5-10 sekundžių; > > 3. Moka kavinuko labai smulkus metalinis filtras išfiltruoja ne tik > kavos tirščius, bet ir daleles, kurios sudaro esminę geros kavos putos > ir skonio dalį, kai french press bent dalį jos palieka. Šiuo požiūriu > blogiau gali būti tik american style per popierinį filtrą. > > Kažkada seniai seniai stebėjausi draugais prancūzais, kurie tokiu metodu > kas rytą gadindavo visai neblogą kavą :) Kai man vienoje bendroje > kelionėje nusibodo gert šitą jų birzgalą, parodžiau kaip padaryti > paprastą užpilamą. Juokinga, bet jie tokio metodo nežinojo :) Paskui > šitą metodą vadindavo "lietuvišku" ir dažnai jį praktikuodavo :) > > > >