Tema: Sultinys mėnesiui
Autorius: SMart
Data: 2010-02-03 10:25:58
Atsivertės kokį įdomesnį receptą vis atsiremdavau į eilutę "Imame 200 
g/ 500g/ 1,5 l sultinio"  ..... Jei viską gamint teisingai, tektų 
prikabint dar 4 val. sultinio virimui. Gi savaitgalį pasiruošus 5 l 
sultinio, teks jį pagreitintai vartot.
Kadangi iš priminties esu racionalizatorius pradėjau iesškot kokių nors 
įmanomų sprendimų kaip greitai/pigiai/ilgam asirūpinti sultiniu.

1. Sultinys iš vištos kaklelių

pusantro kg kakliukų (turguje po 3,90/kg), didelė morka, pora svogūnų, 
du saliero kotai, poras, druska, pipirai. viską grubiai/stambiai 
supjausčius į puodą (6 l), užvirinti, nugrėbti putas ir sumažinus ugnį 
dar virti 4 val. Gausis geri 4 litrai sutinio ir puskilogramis 
vištienos, kuri puikiai susivartos salotoms (tik teks kantrai nurint 
nuo yrančių kauliukų).

2. Koncentruotas sultinys

4 val kartais ir savaitgaliui yra daug... Sprendimas - greitpuodis. 
Visas procesas kaip 1 variante, bet vandens pilu panačiai tiek kiek 
visi kiti ingredientai sveria kartu. Viską užverdu, dangtis, spaudimas 
ir 30 min. šnypštimo. Galima naudoti tiek gautą "koncentruotą" sultinį, 
tiek jį praskiesti iki norimo skonio.

Laikymas:

Šiaip šaldytuve sandariai uždarytoje dėžutėje esu išlaikęs apie savaitę 
ir rūgimo nepastebėjau. Bet kartais pvz. padažui reikia 200 g. 
sultinio, o sekančio 200 g. prireiks po savaitės. Tam reikalui 
atvėsintą sultinį supilsčiau į 200g. vienkartines stiklinaites ir 
šaldiklyje paruošiau 15 tokių "šovinių". Dabar, pradėjus kažką gaminti, 
ant kito degiklio prikaistuvis, maža ugnis ir ledo buljono gabalas. 5 
min ir sultinys paruoštas.

p.s. šį savaitgalį bandysiu virti sultinį iš jaučio uodegų :)