Absoliuciai liuks sumanymas su saldymu. Jau kokius 6 ar 7 metus saldau koncentruotus sultinius. Visokiausius - ir mesos, ir darzoviu, ir zuvies. Seniai pamirsau, kad buna tokiu produktu, kaip kubeliai ar milteliai. Sultini verdu karta per kokius 2 men., bet dideli puoda, su daugybe darzoviu ir kokias 6-7 valandas t.y. jis pats verda, tik ziuriu, kad vos, vos mirksetu. Sultiniui imu vistu "griaucius" t.y. korpusus su kaklu, oda ir likuciais mesos, kalakutu kaklus, vistu skrandziukus ar panasiu gamibiniu "likuciu" ;) Kol verda, skyscio sumazeja, ispilstau pan. po stikline i maisiukus ir i saldikli. Mesa, oda ir pan. po to nuostabiai sueina pastetui, kuriam ir taip riebiau reikia, tai vistos, kalakuto oda kaip tik tinka, darzoves - trintai sriubai, gaunasi gamyba beveik be likuciu ;) Darzoves kaip ir zemiau aprasytos, tik poras + jo zalios dalis (saldiklyje visuomet turiu zaliu daliu, kurios nelabai tinka i kitus patiekalus), saliero saknis, kotai tik vasara, kai yra pirkti sveiziu salieru su kotais ir lapais, petrazoles saknis, svogunai rimtai apkepinti ant ugnies (jei netingiu). Prieskoniai dar papildomai kvapnieji pipirai, keli gvazdikeliai (5 l puodui gal kokie 3-4) ir nedidele aitrioji paprika (sviezia ar dziovinta). Nepamenu ar Vincenta Zavadzka "Lietuvos virejoje", ar Cviarcakievicova, ar dar kita anu laiku autore (dabar tingiu ieskoti knygos) rase apie naminiu "kubeliu" ruosima t.y. sultinio dziovinima. Idomus procesas, parodantis, kad viskas jau seniai yra israsta ;) Knieti isbandyti, bet kol kas nera salygu. Gal kada nors... O jauciu uodegu tai gaila sultiniui... Sriubai labiau tiktu, ypac jei mesingos :) "SMart" <strazdaitisNoSpAm@gmail.com> wrote in message news:mn.1a717da23f9de2a4.0@gmail.com... > Atsivertės kokį įdomesnį receptą vis atsiremdavau į eilutę "Imame 200 g/ > 500g/ 1,5 l sultinio" ..... Jei viską gamint teisingai, tektų prikabint > dar 4 val. sultinio virimui. Gi savaitgalį pasiruošus 5 l sultinio, teks > jį pagreitintai vartot. > Kadangi iš priminties esu racionalizatorius pradėjau iesškot kokių nors > įmanomų sprendimų kaip greitai/pigiai/ilgam asirūpinti sultiniu. > > 1. Sultinys iš vištos kaklelių > > pusantro kg kakliukų (turguje po 3,90/kg), didelė morka, pora svogūnų, du > saliero kotai, poras, druska, pipirai. viską grubiai/stambiai supjausčius > į puodą (6 l), užvirinti, nugrėbti putas ir sumažinus ugnį dar virti 4 > val. Gausis geri 4 litrai sutinio ir puskilogramis vištienos, kuri puikiai > susivartos salotoms (tik teks kantrai nurint nuo yrančių kauliukų). > > 2. Koncentruotas sultinys > > 4 val kartais ir savaitgaliui yra daug... Sprendimas - greitpuodis. Visas > procesas kaip 1 variante, bet vandens pilu panačiai tiek kiek visi kiti > ingredientai sveria kartu. Viską užverdu, dangtis, spaudimas ir 30 min. > šnypštimo. Galima naudoti tiek gautą "koncentruotą" sultinį, tiek jį > praskiesti iki norimo skonio. > > Laikymas: > > Šiaip šaldytuve sandariai uždarytoje dėžutėje esu išlaikęs apie savaitę ir > rūgimo nepastebėjau. Bet kartais pvz. padažui reikia 200 g. sultinio, o > sekančio 200 g. prireiks po savaitės. Tam reikalui atvėsintą sultinį > supilsčiau į 200g. vienkartines stiklinaites ir šaldiklyje paruošiau 15 > tokių "šovinių". Dabar, pradėjus kažką gaminti, ant kito degiklio > prikaistuvis, maža ugnis ir ledo buljono gabalas. 5 min ir sultinys > paruoštas. > > p.s. šį savaitgalį bandysiu virti sultinį iš jaučio uodegų :) > >