tradicinis skonis ko gero labai toli nuo siuo metu vadinamo 'tradiciniu'. Tarybiniais laikais Kalvarijos miestely buvo duonos kepykla, kuri kepe kazka panasaus i tradicine juoda duona - keliu kg kepalas, stora (~0,5cm) ir kieta pluta, rugstus skonis. Kalbejo, kad tarsi technologu dirbo smetoniskas duonkepys. Sodybos kaimyne buvo davus tradicinio ragaisio, t.y. tai, ka senais laikais kepdavo svenciu proga. Toli grazu nei spalva, nei miltu kokybe siuolaikiniu batonu nesiekia. Porupiai miltai, spalva kaip plikytos duonos. Prie tradiciniu duonu skoniu priskirciau Vilniaus duona, kepama Vilniaus duonos. O visi kiti gaminiai, ypac provincijos nusaldinta ne tik cukrum, bet ir kazkokiais marmeladais, i tradicines sunkiai pretenduoja. Nebent isvaizda. "Povilas" <geras@vilkas.lt> wrote in message news:gogf4u$np8$1@trimpas.omnitel.net... > Nezinau kas cia pasidare musu spaudai ir tv,kad paskutiniu metu padaznejo > straispniai ir laidos apie sveika maista ,o ji pradejo tapatint su > senovinem lietuviskom maisto gamybos tradicijom.O cia dazniausiai minima > juoda duona. > Gal todel ir kilo man klausimas: ar cia tik as vienas neberandu > parduotuvese to "tradicinio" skonio duonos ,ar cia man susimaise protas ir > pasidariau labai pretenzingas ir nebezinau ko noriu?!Ar visgi spauda jau > pradeda gvildent sia tema. > Anksciau tai galima buvo gan drasiai pirkt duona,bet kurios is valdisku > duonos kepyklu ir buvai garantuotas,kad ji bus daug maz gera.O jei > nepatingesi pastovet eileje prie firmines parduotuves,tai gausi dar silta > kepaliuka.Buvo nekuriu niuansu tarp skirtingu miestu kepyklu kepamos > duonos recepturos,bet jie buvo nelabai ryskus.Bet ta duona buvo gyva ir > turejo duonos aromata. > Dabar gi,Vilniaus parduotuvese nusipirkt "tradicines" lietuviskos > duonos,tai tas pats kas laimet olifejos loterija.Tuo tarpu,turguose galima > gaut skanios duonos.Taip pat skania duona atveza is rajonu.Reiskia,kad > pavieniai kepejai vis dar gamina gerus gaminius,o tie kas tieki i prekybos > centrus nuejo kitu - masines ir beveides gamybos keliu.Buvau praeita > ketvirtadieni Klaipedoje ir apsilankiau naujajame zuvies turguje.Isejes is > jo pastebejau kioskeli,kuriame pardavinejama Kartenos duona.Idomumo delei > emiau ir nusipirkau kepaleli juodos rugines duonos ir gabala baltos > kvietines duonos.Ant abieju pakuociu buvo priklijuotas lipdukas su > informacija apie ingredientus ir tai,kad duona yra be konservantu.Jau > vaziuodamas namo,parsilupau juodos duonos pakuote ir atsilauziau > gabala.Skanumelis! > Teko baliavot pas vienus Vilniaus didmeninkus,tai jie vaisino juoda duona > atvezta nuo Siauliu - irgi puikus skonis!Bet visa tai smulkiu kepejeliu > darbas.Kodel jie neteikia gaminiu i prekybos centrus?Ar prekybos centrai > nepriima? >