Receptas: http://de.allrecipes.com/rezept/5750/laugenbreze---laugenbrezel---laugenbrezeln.aspx nedraugaujantiems su vokiečių kalba reikės: 16 porcijų (aš darau iš pusės) 500 g miltų (550, raidės nežinau... aš keičiu trečdalį kiekio speltos pilnagrūdžiais, bet čia jau skonio reikalas) 300 ml šilto pieno (galima skiesti su vandeniu) 2 arb.š. druskos 1 kubelio mielių (arba 2 pakeliai džiovintų) - žiūrėjau dydžius, atrodo, DE mielių kubelis apie 45 g, o pakelis džiovintų - 7 g 60 g minkšto sviesto (nebūtina) 1 litras vandens 3 valg. šaukštai natrono, bet aš ėmiau sodą, nors vokiečiai dievagojasi, kad tai ne tas pats. Natronas gal smulkesnis 1 arb. š. stambios druskos (apibarstymui) 1 žiupsnelis cukraus -------------------------------------------------------------------------------- Gaminimas 1. Supilti druską į dubenį, tada užpilti visus miltus, padaryti juose duobutę ir suberti mieles su cukrumi, užpilti 3 valg. šaukštais šilto pieno ir, paėmus nuo krašto, užbarstyti truputį miltų. sausu virtuvės rankšluosčiu uždengtą dubenį pastatyti 15 min šiltai. 2. Pastovėjus įmašalui turi matytis, kad mielės veikia, to būtent ir reikia. Jei dedamas, sudėti sviestą, supilti likusį šiltą pieną ir 3 minutes (labais svarbu, būtent 3 :) atsidavusiai paminkyti, kad gautųsi vientisos tešlos rutulys. Tešlos rutulį dėti atgal į dubenį , vėl uždengti rankšluosčiu ir palikti maždaug 30 minučių šiltoje vietoje, kad tešla gerai palkiltų. Kiti daro be įmaišalo, visą sumaišo ir laiko per naktį šaldytuve. Bet įtariu, kad tai pavyks tiks su džiovintomis paturbintomis mielėmis. Dar kiti išvis sako, kad ima bet kokią mėgiamą baltų bandelių tešlą, nes brėcelio esmė - būtent apvirimas šarminiame vandenyje, o ne tešla. 3. Taigi, dabar esmė - iškočioti tešlą į dešrelę, padalyti į 16 lygių dalių... Nu čia receptas, bet man vienas kepėjas pasakė kitą būdą - su mano 8 riestainiais tai sekasi neblogai ir tešla neapdžiūna: pasveri tešlą, nustatai vieno riestainio svorį, tada padalini lygiomis dalimis pagal svorį. Tada kočioji 3-4 vienu metu - pakočioji vieną, paskui kitą ir tt., kol gauni maždaug 30-40 cm dešrelę (vidury dešrelė turi būti storesnė, į kraštus plonėjanti). Taip lengviau gauti vienodas dešreles ir taip pat vienodus riestainius. 4. Tada suformuoti brėcelius http://www.labbe.de/zzzebra/index.asp?themaid=383&titelid=5630, arba belekaip kitaip, galima ir bandeles - dešrelę surištą mazgu. Tada suformuotus riestainius vėl uždengti rankšluosčiu, imtis kitos porcijos. Suformavus visus dar palaikyti uždengtus 20-30 minučių. Tada kišti juos į šaldytuvą valandai (neuždengtus), kad sukietėtų. 5. Atitinkamo dydžio puode užvirinti 1 litrą vandens, lėtai įmaišyti sodą. Atsargiai, tas daigtas putoja ir yra linkęs išbėgti. Puodo dydis todėl labai svarbu - turi būti apsemtas brėcelis, pakankamai aukšti kraštai ir patogu įdėti - išimti nerizikuojant apsitaškyti. 6. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. skardą gerai ištepti sviestu - aš kepu ant silikoninio kilimėlio, galima imti kepimo popierių. 7. Atvėsintus riestainius po vieną maždaug 30 sekundžių panardinti į verdantį šarmą, paskui ištraukti kiaurasamčiu. Nuvarvinti (ant grotelių, pvz.,) tada dėti į skardą. pagal šitą receptą brėceliai druska barstomi dabar, aš iškepdavau, karštus aplašindavau šaltu vandeniu ir barstydavau tada. nežinau, kuo skiriasi rezultatas, nes pirmojo būdo nebandžiau. Šiame etape brėcelius galima ir užšaldyti. Tada prieš kepant reikia atšildyti, tik tada kepti 8. Taigi, skardą įstatyti ant vidurinio bėžio, kepti apie 15 minučių Nu va ir viskas. Rezultatas būdavo visai geras. Vieną kartą nepavyko išgauti tos tamsiai rudos spalvos iškepus, nežinau, kodėl :) Viską lyg ir dariau kaip visada... Į brėcelio tešlą galima pridėti beleko, arba, kaip jau minėjau, bet kurią tešlą apvirus šarme gausi kažką, panašaus į brėcelį :) Belekas gali būti kas nors iš pipirų (aš dedu galangalą arba imbierą), gali būti razinos. nereikia ieškoti vieno tikro recepto, čia kaip cepelinai. Aha, ant kitos dienos, jei lieka, galima iš jų pasidaryti kukulių