jei ka - thomas phillips yra natrono. "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:lla205$h1v$1@trimpas.omnitel.net... > Receptas: > http://de.allrecipes.com/rezept/5750/laugenbreze---laugenbrezel---laugenbrezeln.aspx > > nedraugaujantiems su vokiečių kalba reikės: > 16 porcijų (aš darau iš pusės) > > 500 g miltų (550, raidės nežinau... aš keičiu trečdalį kiekio speltos > pilnagrūdžiais, bet čia jau skonio reikalas) > 300 ml šilto pieno (galima skiesti su vandeniu) > 2 arb.š. druskos > 1 kubelio mielių (arba 2 pakeliai džiovintų) - žiūrėjau dydžius, atrodo, > DE mielių kubelis apie 45 g, o pakelis džiovintų - 7 g > 60 g minkšto sviesto (nebūtina) > 1 litras vandens > 3 valg. šaukštai natrono, bet aš ėmiau sodą, nors vokiečiai dievagojasi, > kad tai ne tas pats. Natronas gal smulkesnis > 1 arb. š. stambios druskos (apibarstymui) > 1 žiupsnelis cukraus > > -------------------------------------------------------------------------------- > > Gaminimas > > 1. Supilti druską į dubenį, tada užpilti visus miltus, padaryti juose > duobutę ir suberti mieles su cukrumi, užpilti 3 valg. šaukštais šilto > pieno ir, paėmus nuo krašto, užbarstyti truputį miltų. sausu virtuvės > rankšluosčiu uždengtą dubenį pastatyti 15 min šiltai. > 2. Pastovėjus įmašalui turi matytis, kad mielės veikia, to būtent ir > reikia. Jei dedamas, sudėti sviestą, supilti likusį šiltą pieną ir 3 > minutes (labais svarbu, būtent 3 :) atsidavusiai paminkyti, kad gautųsi > vientisos tešlos rutulys. Tešlos rutulį dėti atgal į dubenį , vėl uždengti > rankšluosčiu ir palikti maždaug 30 minučių šiltoje vietoje, kad tešla > gerai palkiltų. Kiti daro be įmaišalo, visą sumaišo ir laiko per naktį > šaldytuve. Bet įtariu, kad tai pavyks tiks su džiovintomis paturbintomis > mielėmis. Dar kiti išvis sako, kad ima bet kokią mėgiamą baltų bandelių > tešlą, nes brėcelio esmė - būtent apvirimas šarminiame vandenyje, o ne > tešla. > 3. Taigi, dabar esmė - iškočioti tešlą į dešrelę, padalyti į 16 lygių > dalių... Nu čia receptas, bet man vienas kepėjas pasakė kitą būdą - su > mano 8 riestainiais tai sekasi neblogai ir tešla neapdžiūna: pasveri > tešlą, nustatai vieno riestainio svorį, tada padalini lygiomis dalimis > pagal svorį. Tada kočioji 3-4 vienu metu - pakočioji vieną, paskui kitą ir > tt., kol gauni maždaug 30-40 cm dešrelę (vidury dešrelė turi būti > storesnė, į kraštus plonėjanti). Taip lengviau gauti vienodas dešreles ir > taip pat vienodus riestainius. > 4. Tada suformuoti brėcelius > http://www.labbe.de/zzzebra/index.asp?themaid=383&titelid=5630, arba > belekaip kitaip, galima ir bandeles - dešrelę surištą mazgu. Tada > suformuotus riestainius vėl uždengti rankšluosčiu, imtis kitos porcijos. > Suformavus visus dar palaikyti uždengtus 20-30 minučių. Tada kišti juos į > šaldytuvą valandai (neuždengtus), kad sukietėtų. > 5. Atitinkamo dydžio puode užvirinti 1 litrą vandens, lėtai įmaišyti sodą. > Atsargiai, tas daigtas putoja ir yra linkęs išbėgti. Puodo dydis todėl > labai svarbu - turi būti apsemtas brėcelis, pakankamai aukšti kraštai ir > patogu įdėti - išimti nerizikuojant apsitaškyti. > 6. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. skardą gerai ištepti sviestu - aš > kepu ant silikoninio kilimėlio, galima imti kepimo popierių. > 7. Atvėsintus riestainius po vieną maždaug 30 sekundžių panardinti į > verdantį šarmą, paskui ištraukti kiaurasamčiu. Nuvarvinti (ant grotelių, > pvz.,) tada dėti į skardą. pagal šitą receptą brėceliai druska barstomi > dabar, aš iškepdavau, karštus aplašindavau šaltu vandeniu ir barstydavau > tada. nežinau, kuo skiriasi rezultatas, nes pirmojo būdo nebandžiau. Šiame > etape brėcelius galima ir užšaldyti. Tada prieš kepant reikia atšildyti, > tik tada kepti > 8. Taigi, skardą įstatyti ant vidurinio bėžio, kepti apie 15 minučių > > Nu va ir viskas. Rezultatas būdavo visai geras. Vieną kartą nepavyko > išgauti tos tamsiai rudos spalvos iškepus, nežinau, kodėl :) Viską lyg ir > dariau kaip visada... Į brėcelio tešlą galima pridėti beleko, arba, kaip > jau minėjau, bet kurią tešlą apvirus šarme gausi kažką, panašaus į brėcelį > :) Belekas gali būti kas nors iš pipirų (aš dedu galangalą arba imbierą), > gali būti razinos. nereikia ieškoti vieno tikro recepto, čia kaip > cepelinai. > > Aha, ant kitos dienos, jei lieka, galima iš jų pasidaryti kukulių > >