gyvenau vokietijoje, tai ju nereikadavo valgyt :) o negyvenant ten, visai kelia apetita. kiek realiai tie vokieciai (ir kokiose situacijose) tuos brezelius valgo? stadione vietoje hotdogo? :) On 2014-05-18 10:28:21 +0000, ALORA said: > Receptas: > http://de.allrecipes.com/rezept/5750/laugenbreze---laugenbrezel---laugenbrezeln.aspx > > > nedraugaujantiems su vokiečių kalba reikės: > 16 porcijų (aš darau iš pusės) > > 500 g miltų (550, raidės nežinau... aš keičiu trečdalį kiekio speltos > pilnagrūdžiais, bet čia jau skonio reikalas) > 300 ml šilto pieno (galima skiesti su vandeniu) > 2 arb.š. druskos > 1 kubelio mielių (arba 2 pakeliai džiovintų) - žiūrėjau dydžius, > atrodo, DE mielių kubelis apie 45 g, o pakelis džiovintų - 7 g > 60 g minkšto sviesto (nebūtina) > 1 litras vandens > 3 valg. šaukštai natrono, bet aš ėmiau sodą, nors vokiečiai > dievagojasi, kad tai ne tas pats. Natronas gal smulkesnis > 1 arb. š. stambios druskos (apibarstymui) > 1 žiupsnelis cukraus > > -------------------------------------------------------------------------------- > > > Gaminimas > > 1. Supilti druską į dubenį, tada užpilti visus miltus, padaryti juose > duobutę ir suberti mieles su cukrumi, užpilti 3 valg. šaukštais šilto > pieno ir, paėmus nuo krašto, užbarstyti truputį miltų. sausu virtuvės > rankšluosčiu uždengtą dubenį pastatyti 15 min šiltai. > 2. Pastovėjus įmašalui turi matytis, kad mielės veikia, to būtent ir > reikia. Jei dedamas, sudėti sviestą, supilti likusį šiltą pieną ir 3 > minutes (labais svarbu, būtent 3 :) atsidavusiai paminkyti, kad gautųsi > vientisos tešlos rutulys. Tešlos rutulį dėti atgal į dubenį , vėl > uždengti rankšluosčiu ir palikti maždaug 30 minučių šiltoje vietoje, > kad tešla gerai palkiltų. Kiti daro be įmaišalo, visą sumaišo ir laiko > per naktį šaldytuve. Bet įtariu, kad tai pavyks tiks su džiovintomis > paturbintomis mielėmis. Dar kiti išvis sako, kad ima bet kokią mėgiamą > baltų bandelių tešlą, nes brėcelio esmė - būtent apvirimas šarminiame > vandenyje, o ne tešla. > 3. Taigi, dabar esmė - iškočioti tešlą į dešrelę, padalyti į 16 lygių > dalių... Nu čia receptas, bet man vienas kepėjas pasakė kitą būdą - su > mano 8 riestainiais tai sekasi neblogai ir tešla neapdžiūna: pasveri > tešlą, nustatai vieno riestainio svorį, tada padalini lygiomis dalimis > pagal svorį. Tada kočioji 3-4 vienu metu - pakočioji vieną, paskui kitą > ir tt., kol gauni maždaug 30-40 cm dešrelę (vidury dešrelė turi būti > storesnė, į kraštus plonėjanti). Taip lengviau gauti vienodas dešreles > ir taip pat vienodus riestainius. > 4. Tada suformuoti brėcelius > http://www.labbe.de/zzzebra/index.asp?themaid=383&titelid=5630, arba > belekaip kitaip, galima ir bandeles - dešrelę surištą mazgu. Tada > suformuotus riestainius vėl uždengti rankšluosčiu, imtis kitos > porcijos. Suformavus visus dar palaikyti uždengtus 20-30 minučių. Tada > kišti juos į šaldytuvą valandai (neuždengtus), kad sukietėtų. > 5. Atitinkamo dydžio puode užvirinti 1 litrą vandens, lėtai įmaišyti > sodą. Atsargiai, tas daigtas putoja ir yra linkęs išbėgti. Puodo dydis > todėl labai svarbu - turi būti apsemtas brėcelis, pakankamai aukšti > kraštai ir patogu įdėti - išimti nerizikuojant apsitaškyti. > 6. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. skardą gerai ištepti sviestu - > aš kepu ant silikoninio kilimėlio, galima imti kepimo popierių. > 7. Atvėsintus riestainius po vieną maždaug 30 sekundžių panardinti į > verdantį šarmą, paskui ištraukti kiaurasamčiu. Nuvarvinti (ant > grotelių, pvz.,) tada dėti į skardą. pagal šitą receptą brėceliai > druska barstomi dabar, aš iškepdavau, karštus aplašindavau šaltu > vandeniu ir barstydavau tada. nežinau, kuo skiriasi rezultatas, nes > pirmojo būdo nebandžiau. Šiame etape brėcelius galima ir užšaldyti. > Tada prieš kepant reikia atšildyti, tik tada kepti > 8. Taigi, skardą įstatyti ant vidurinio bėžio, kepti apie 15 minučių > > Nu va ir viskas. Rezultatas būdavo visai geras. Vieną kartą nepavyko > išgauti tos tamsiai rudos spalvos iškepus, nežinau, kodėl :) Viską lyg > ir dariau kaip visada... Į brėcelio tešlą galima pridėti beleko, arba, > kaip jau minėjau, bet kurią tešlą apvirus šarme gausi kažką, panašaus į > brėcelį :) Belekas gali būti kas nors iš pipirų (aš dedu galangalą arba > imbierą), gali būti razinos. nereikia ieškoti vieno tikro recepto, čia > kaip cepelinai. > > Aha, ant kitos dienos, jei lieka, galima iš jų pasidaryti kukulių