"heilandzack" <nereikia@spamo.man> parašė naujienų news:hdf40i$h89$1@trimpas.omnitel.net... > man ir taip buvo kai persaldinau. Vis bandžiau mielių įdėt, bet dieną > intensyviai paburbuliuoja ir nustoja, tada praskiedžiau ir įsivažiavo. > Man atrodo kiek praskiesk sultim ar vandeniu ir įdėk mielių, turėtų > isivažiuoti. Tik su pirktinėm vyno mielėm gausi stipresnį vyną iki > keliolikos laipsnių. Su natūraliom kur ant obuolių būna, jei pasiseks max > 8 laipsnius gausi. Na, tik nereik taip nusikuklint su tais laipsniais! Vyneli pats gaminu nuo pilnametystes, o dalyvaudavau jo g-je nuo vaikystes, todel siek tiek tame procese gaudausi. Ir turiu grechamiera, kuris parodo kiek tu laipsniu is tikro yra,o nereikia skaiciuot pagal cukringumo formules. Siemet staciau 3 rusiu vyna pas save : 1. Agrastu pastaciau apie rugpjucio pradzia ir tas vis dar burbuliuoja aktyviai. Tiesa I ji esu dejes lenkisku kulturiniu mieliu, bet ju galiojimo terminas buvo pasibaiges bene 2003 metais, tai ar ten jos ka padejo ar ne sunku sprest. Bet kai nupildinejau nuo nuosedu, pamaatavau laipsniukus - 12-13 vol. Bendroje sumoje cukraus I ji buvo ideta paie 2.5 kg ant 25 ltr indo. 2. Juoduju serbentu + kazkoks tai serbento/agrasto hibridas. Sitas irgi gavo tu paciu mieliu + apie 2.5 kg cukraus ant 20 ltr indo .Sitas jau senai nustojo burbuliuot ir yra beveik pilnai nuskaidrejes.Jo stiprumas net 14-15 vol. 3. Vynuoginis vynelis is noname (itariu kazkas is Izabela serijos) kaimyno sodo vynuogiu. Cukraus dadejau gal apie 1 kg ant 15 ltr indo ir dejau pirktiniu www.medeja.lt mieliu. Tos mieles suvalge visa cukru ir nuskaidrino vyna max per 3 savaites. Bet vat stiprumas, turbut isejo per vamzdeli su burbuliukais ir vynelio stiprumas tesiekia 9-10 vol. Todel gavo restart mieliu + siek tiek cukraus ir toliau bando letai burbuliuot. O rusyje padariau inventorizacija ir pamatavau skirtingu ,anksciau gamintu , vynu stiprumus. Anie vynai tikrai gaminti be jokiu kulturiniu mieliu, nes neturejau is kur ju paimt, bet vietoje ju buvo metamos razinos I rugimo inda. O stiprumas ju svyruoja tarp 12-15 vol. O kaimynas gamina kasmet apie 100 ltr ir daugiau vyno ir as ji dazniausiai buna daug obuoliu vyno .Esame pas ji matave jo vynu stipruma ir turiu pasakyt,kad ne tokie jau jie ir bezabydni - stiprumas svyruoja apie 12-13 vol, o senesni turi ir visus 15 vol.