Idomu kuom matuojate vyno laipsnius. Vynas yra ne spiritas ir jo tankis skiriasi nei grynu vandeniu skiestas spiritas. Jei matuoti su aerometru tai paklaida garantuota. > Na, tik nereik taip nusikuklint su tais laipsniais! Vyneli pats gaminu nuo > pilnametystes, o dalyvaudavau jo g-je nuo vaikystes, todel siek tiek tame > procese gaudausi. Ir turiu grechamiera, kuris parodo kiek tu laipsniu is > tikro yra,o nereikia skaiciuot pagal cukringumo formules. > Siemet staciau 3 rusiu vyna pas save : > 1. Agrastu pastaciau apie rugpjucio pradzia ir tas vis dar burbuliuoja > aktyviai. Tiesa I ji esu dejes lenkisku kulturiniu mieliu, bet ju > galiojimo terminas buvo pasibaiges bene 2003 metais, tai ar ten jos ka > padejo ar ne sunku sprest. Bet kai nupildinejau nuo nuosedu, pamaatavau > laipsniukus - 12-13 vol. Bendroje sumoje cukraus I ji buvo ideta paie 2.5 > kg ant 25 ltr indo. > 2. Juoduju serbentu + kazkoks tai serbento/agrasto hibridas. Sitas irgi > gavo tu paciu mieliu + apie 2.5 kg cukraus ant 20 ltr indo .Sitas jau > senai nustojo burbuliuot ir yra beveik pilnai nuskaidrejes.Jo stiprumas > net 14-15 vol. > 3. Vynuoginis vynelis is noname (itariu kazkas is Izabela serijos) kaimyno > sodo vynuogiu. Cukraus dadejau gal apie 1 kg ant 15 ltr indo ir dejau > pirktiniu www.medeja.lt mieliu. Tos mieles suvalge visa cukru ir > nuskaidrino vyna max per 3 savaites. Bet vat stiprumas, turbut isejo per > vamzdeli su burbuliukais ir vynelio stiprumas tesiekia 9-10 vol. Todel > gavo restart mieliu + siek tiek cukraus ir toliau bando letai burbuliuot. > > O rusyje padariau inventorizacija ir pamatavau skirtingu ,anksciau gamintu > , vynu stiprumus. Anie vynai tikrai gaminti be jokiu kulturiniu mieliu, > nes neturejau is kur ju paimt, bet vietoje ju buvo metamos razinos I > rugimo inda. O stiprumas ju svyruoja tarp 12-15 vol. > > O kaimynas gamina kasmet apie 100 ltr ir daugiau vyno ir as ji > dazniausiai buna daug obuoliu vyno .Esame pas ji matave jo vynu stipruma > ir turiu pasakyt,kad ne tokie jau jie ir bezabydni - stiprumas svyruoja > apie 12-13 vol, o senesni turi ir visus 15 vol. >