Tema: Re: ka daryti su per saldziu obuoliu vynu
Autorius: basta
Data: 2009-11-12 13:20:30
Idomu kuom matuojate vyno laipsnius. Vynas yra ne spiritas ir jo tankis 
skiriasi nei grynu vandeniu skiestas spiritas. Jei matuoti su aerometru tai 
paklaida garantuota.

> Na, tik nereik taip nusikuklint su tais laipsniais! Vyneli pats gaminu nuo 
> pilnametystes, o dalyvaudavau jo g-je nuo vaikystes, todel siek tiek tame 
> procese gaudausi. Ir turiu grechamiera, kuris parodo kiek tu laipsniu is 
> tikro yra,o nereikia skaiciuot pagal cukringumo formules.
> Siemet staciau 3 rusiu vyna pas save :
> 1. Agrastu pastaciau apie rugpjucio pradzia ir tas vis dar burbuliuoja 
> aktyviai. Tiesa I ji esu dejes lenkisku kulturiniu mieliu, bet ju 
> galiojimo terminas buvo pasibaiges bene 2003 metais, tai ar ten jos ka 
> padejo ar ne sunku sprest. Bet kai nupildinejau nuo nuosedu, pamaatavau 
> laipsniukus - 12-13 vol. Bendroje sumoje cukraus I ji buvo ideta paie 2.5 
> kg ant 25 ltr indo.
> 2. Juoduju serbentu + kazkoks tai serbento/agrasto hibridas. Sitas irgi 
> gavo tu paciu mieliu + apie 2.5 kg cukraus ant 20 ltr indo .Sitas jau 
> senai nustojo burbuliuot ir yra beveik pilnai nuskaidrejes.Jo stiprumas 
> net 14-15 vol.
> 3. Vynuoginis vynelis is noname (itariu kazkas is Izabela serijos) kaimyno 
> sodo vynuogiu. Cukraus dadejau gal apie 1 kg ant 15 ltr indo ir dejau 
> pirktiniu www.medeja.lt mieliu. Tos mieles suvalge visa cukru ir 
> nuskaidrino vyna max per 3 savaites. Bet vat stiprumas, turbut isejo per 
> vamzdeli su burbuliukais ir vynelio stiprumas tesiekia 9-10 vol. Todel 
> gavo restart mieliu + siek tiek cukraus ir toliau bando letai burbuliuot.
>
> O rusyje padariau inventorizacija ir pamatavau skirtingu ,anksciau gamintu 
> , vynu stiprumus. Anie vynai tikrai gaminti be jokiu kulturiniu mieliu, 
> nes neturejau is kur ju paimt, bet vietoje ju buvo metamos razinos I 
> rugimo inda. O stiprumas ju svyruoja tarp 12-15 vol.
>
> O  kaimynas gamina kasmet apie 100 ltr ir daugiau vyno ir as ji 
> dazniausiai buna daug obuoliu vyno .Esame pas ji matave jo vynu stipruma 
> ir turiu pasakyt,kad ne tokie jau jie ir bezabydni - stiprumas svyruoja 
> apie 12-13 vol, o senesni turi ir visus 15 vol.
>