man irgi idomu. kazi ka parodytu tas matuoklis mano siu metu lidijos ar kaberne vynelyje. siais metais uogos labai cukringos buvo, geri metai buvo geras vynas turetu gautis. tik kad klampus labai. o siaip, nesuprantu tu, kurie deda cukru i vynuogiu vyna :) pas mus cukru deda tik vynuoginio samagono gamybai, beje ir vandeniu skiedzia :) 2009/11/12 14:20, basta rašė: > Idomu kuom matuojate vyno laipsnius. Vynas yra ne spiritas ir jo tankis > skiriasi nei grynu vandeniu skiestas spiritas. Jei matuoti su aerometru tai > paklaida garantuota. > >> Na, tik nereik taip nusikuklint su tais laipsniais! Vyneli pats gaminu nuo >> pilnametystes, o dalyvaudavau jo g-je nuo vaikystes, todel siek tiek tame >> procese gaudausi. Ir turiu grechamiera, kuris parodo kiek tu laipsniu is >> tikro yra,o nereikia skaiciuot pagal cukringumo formules. >> Siemet staciau 3 rusiu vyna pas save : >> 1. Agrastu pastaciau apie rugpjucio pradzia ir tas vis dar burbuliuoja >> aktyviai. Tiesa I ji esu dejes lenkisku kulturiniu mieliu, bet ju >> galiojimo terminas buvo pasibaiges bene 2003 metais, tai ar ten jos ka >> padejo ar ne sunku sprest. Bet kai nupildinejau nuo nuosedu, pamaatavau >> laipsniukus - 12-13 vol. Bendroje sumoje cukraus I ji buvo ideta paie 2.5 >> kg ant 25 ltr indo. >> 2. Juoduju serbentu + kazkoks tai serbento/agrasto hibridas. Sitas irgi >> gavo tu paciu mieliu + apie 2.5 kg cukraus ant 20 ltr indo .Sitas jau >> senai nustojo burbuliuot ir yra beveik pilnai nuskaidrejes.Jo stiprumas >> net 14-15 vol. >> 3. Vynuoginis vynelis is noname (itariu kazkas is Izabela serijos) kaimyno >> sodo vynuogiu. Cukraus dadejau gal apie 1 kg ant 15 ltr indo ir dejau >> pirktiniu www.medeja.lt mieliu. Tos mieles suvalge visa cukru ir >> nuskaidrino vyna max per 3 savaites. Bet vat stiprumas, turbut isejo per >> vamzdeli su burbuliukais ir vynelio stiprumas tesiekia 9-10 vol. Todel >> gavo restart mieliu + siek tiek cukraus ir toliau bando letai burbuliuot. >> >> O rusyje padariau inventorizacija ir pamatavau skirtingu ,anksciau gamintu >> , vynu stiprumus. Anie vynai tikrai gaminti be jokiu kulturiniu mieliu, >> nes neturejau is kur ju paimt, bet vietoje ju buvo metamos razinos I >> rugimo inda. O stiprumas ju svyruoja tarp 12-15 vol. >> >> O kaimynas gamina kasmet apie 100 ltr ir daugiau vyno ir as ji >> dazniausiai buna daug obuoliu vyno .Esame pas ji matave jo vynu stipruma >> ir turiu pasakyt,kad ne tokie jau jie ir bezabydni - stiprumas svyruoja >> apie 12-13 vol, o senesni turi ir visus 15 vol. >> > >