As net susipykau su vienu prietelium irodinedamas jam,kad jo ir mano turimi "aerometrai" negali rodyti vyno stiprumo, o geriausiu atveju rodys tik cukringuma. Po to pradejau skaityt instrukcija ir belieka tiket tuom kas parasyta melynoji skale rodo vyno stipruma, o geltonoji cukringuma nealkoholiniame tirpale. "Justas" <mute@localhost.net> parašė naujienų news:hdgres$6cg$1@trimpas.omnitel.net... > man irgi idomu. kazi ka parodytu tas matuoklis mano siu metu lidijos ar > kaberne vynelyje. siais metais uogos labai cukringos buvo, geri metai buvo > geras vynas turetu gautis. tik kad klampus labai. > > o siaip, nesuprantu tu, kurie deda cukru i vynuogiu vyna :) pas mus cukru > deda tik vynuoginio samagono gamybai, beje ir vandeniu skiedzia :) > > 2009/11/12 14:20, basta rašė: >> Idomu kuom matuojate vyno laipsnius. Vynas yra ne spiritas ir jo tankis >> skiriasi nei grynu vandeniu skiestas spiritas. Jei matuoti su aerometru >> tai paklaida garantuota. >> >>> Na, tik nereik taip nusikuklint su tais laipsniais! Vyneli pats gaminu >>> nuo pilnametystes, o dalyvaudavau jo g-je nuo vaikystes, todel siek tiek >>> tame procese gaudausi. Ir turiu grechamiera, kuris parodo kiek tu >>> laipsniu is tikro yra,o nereikia skaiciuot pagal cukringumo formules. >>> Siemet staciau 3 rusiu vyna pas save : >>> 1. Agrastu pastaciau apie rugpjucio pradzia ir tas vis dar burbuliuoja >>> aktyviai. Tiesa I ji esu dejes lenkisku kulturiniu mieliu, bet ju >>> galiojimo terminas buvo pasibaiges bene 2003 metais, tai ar ten jos ka >>> padejo ar ne sunku sprest. Bet kai nupildinejau nuo nuosedu, pamaatavau >>> laipsniukus - 12-13 vol. Bendroje sumoje cukraus I ji buvo ideta paie >>> 2.5 kg ant 25 ltr indo. >>> 2. Juoduju serbentu + kazkoks tai serbento/agrasto hibridas. Sitas irgi >>> gavo tu paciu mieliu + apie 2.5 kg cukraus ant 20 ltr indo .Sitas jau >>> senai nustojo burbuliuot ir yra beveik pilnai nuskaidrejes.Jo stiprumas >>> net 14-15 vol. >>> 3. Vynuoginis vynelis is noname (itariu kazkas is Izabela serijos) >>> kaimyno sodo vynuogiu. Cukraus dadejau gal apie 1 kg ant 15 ltr indo ir >>> dejau pirktiniu www.medeja.lt mieliu. Tos mieles suvalge visa cukru ir >>> nuskaidrino vyna max per 3 savaites. Bet vat stiprumas, turbut isejo per >>> vamzdeli su burbuliukais ir vynelio stiprumas tesiekia 9-10 vol. Todel >>> gavo restart mieliu + siek tiek cukraus ir toliau bando letai >>> burbuliuot. >>> >>> O rusyje padariau inventorizacija ir pamatavau skirtingu ,anksciau >>> gamintu , vynu stiprumus. Anie vynai tikrai gaminti be jokiu kulturiniu >>> mieliu, nes neturejau is kur ju paimt, bet vietoje ju buvo metamos >>> razinos I rugimo inda. O stiprumas ju svyruoja tarp 12-15 vol. >>> >>> O kaimynas gamina kasmet apie 100 ltr ir daugiau vyno ir as ji >>> dazniausiai buna daug obuoliu vyno .Esame pas ji matave jo vynu stipruma >>> ir turiu pasakyt,kad ne tokie jau jie ir bezabydni - stiprumas svyruoja >>> apie 12-13 vol, o senesni turi ir visus 15 vol. >>> >> >> >