Ačiū labai :) "Baubas" <ricardas@eurofila.TRINTI.com> parašė naujienų news:hfl0og$u5h$1@trimpas.omnitel.net... > > "Tomas" <t@t.lt> wrote in message news:hfid3a$ruj$1@trimpas.omnitel.net... >> Sveiki, >> >> su sąlyga, kad uošvis pjovė kiaulę namie atsirado karka. Kažkada rodos >> buvo >> diskusija apie jos ruošimą, bet neberodo. >> Taigi prašau pasidalinti mintimis apie karkos ruošimą valgymui. >> >> Ačiū, Tomas > > Dalinuosi savo surinkta medziagas apie karkas (daug kas is cia) ;-) > ************************** > Visų pirma įtrinu karką su druska ir pipirais, palaikau kelias valandas > prieš virimą. Tada į šaltą vandenį ir verdu. (Nusiteik kelių valandų > virimui ir tokio kiauliško kvapo namie - jis man nuo vaikystės > nepatinka...) Kad ta karka būtų kvapnesnė, į puodą dar įmetu svogūno > galvą, česnako kelias skilteles, lauro lapelių. Kai jau ji išverda, > išspaudžiu kelias česnako skilteles ant jos su tokiu česnakų spaustuku ir > kepu orkaitėj kol apskrunda. Kiti dar prieš kepant garstyčiom ištepa, bet > aš nebandžiau. > > Nemarinuota karka dedi į puodą ir būtinai nugraibai putas tik po to dedi > prieskuonius. Bet kokius, kokius tik norit. Svarbiausia vanduo turi būti > posūris. Paverdat apie valandą (nors priklauso nuo dydžio, žodžiu mėsa > turi būti minkštoka). Tada pasiruošiat aptepimą. Valgomas šaukštas medaus. > šaukštas sojos ir česnako skiltelė. Viską sumaišyti ir aptepti karką, tada > dėti i orkaitę ir kepti apie 30 min. (aš paleidžiu grilių). Nu ir viskas. > Skanaus. > > O aš nusipirkusi karka gerokai įtrinu įv. prieskoniais,ir kmynu ir cesnaku > ir mesos prieskoniu. pagal fantazija,kelis lašelius aliejaus. Ir palieku > kokioms 2-3 paroms įsimarinavimui. O po to i foliją arba kepimo maišelį ir > kepu orkaitėj. Visi giria kas valgo > > aš karkos marinavimui pasidarau tokią košelę iš česnakų, lauro lapų, > druskos ir alyvų aliejaus. Karką truputį įpjaunu keliose vietose, ta > košele aptepu ir palaikau kelias valandas iki kepimo. Koks aromatas > mėsytės... > > Karką kepu troškintuve neuždengus dangčio-ir kepa ,ir troškinas vienu > metu,tik kartais pavartyti reikia.O prieskonius naudoju panašius,kaip ir > Saintlina-druska-česnakai,lauro lapai,į skystį dar kvepiantį piprą įmetu. > Nei karto nenusivyliau rezultatu,o kvapai kokie...vaikai dar neiškepus > apie viryklę sukinėdavos > > Cia pas mus yra tokiu prieskoniu misinys "Style in Chainys" (Kinieciai > beveik viska daro saldziai arba saldziaruksciai), tai va suberiu ji ant > karkos, dar idedu truputi cukraus, druskos , soju padazo, alyvuogiu > aliejaus. Viska gerai itrinu ir palieku parai. Tada dedu i skarda, kokius > tris sluoksnius uzdedu folijos, bet neyvynioju karkos , o uzdedu ant > skardos ir karkos, aplankstau ja ant skardos krasteliu. Kepu ziurint pagal > kg. kilui dedu apie 40min ir dar dadedu + 30 min. na pvz. karka sveria 2 > kg, tai kepu apie 1val 20min + 30min. viso gaunasi 1val.50min. orkaites > temperatura apie 170, 160. > > 1 kg kiaulienos karkos (2 karkos po 500 g) > > prieskoninių daržovių > > 1 lauro lapas (Lauro lapas) > > 3-4 žirneliai kvapniųjų pipirų (Kvapieji pipirai) > > 3-4 žirneliai karčiųjų pipirų > > druskos > > > > Glazūra: > > 1 stiklinė alaus > > 1/2 stiklinės aliejaus > > 1 šaukštas skysto medaus > > 2 šaukšteliai maltų kmynų > > > > Alų išmaišyti su aliejumi ir medumi, pagal skonį įberti kmynų ir druskos. > Karkas - jeigu reikia - nusvilinti, nugramdyti, nuplauti, užpilti > verdančiu vandeniu ir pamažu virti, kol suminkštės. > Kai mėsa bus beveik minkšta, sudėti nuvalytas bei nuplautas prieskonines > daržoves ir prieskonius, baigti virti. > Karkas išimti, ataušinti, išpjauti kaulus, odą supjaustyti kvadratėliais, > aptepti glazūra. > Kepti grilyje kartkartėmis vartant ir tepant glazūra. > Patiekiant galima pabarstyti kmynais. > > Karka su slyvomis > > > 1,5 kg karka, > 2 dideli svogūnai, > 1 petražolių šaknis su lapais, > druskos, > pipirų, > laurų lapelių, > 20 vengrinių slyvų. > > > Svogūnus ir petražolę susmulkiname, įdedame druskos, pipirų ir apdedame > jais karką. Uždengę marinuojame per naktį. Mėsą su svogūnais sudedame į > puodą, užpilame vandens, įdedame 2 laurų > lapelius, jeigu reikia, druskos ir išverdame. Baigiant virti sudedame > slyvas, kad jos gerai perkaistų. Patiekiame su svogūnų padažu ir slyvomis, > papuošiame petražolių lapeliais > > IDARYTA KARKA > 1 karka > 1 virta kiaulienos ausis > 150g farso > 1morka > 1kiausinis > 2saukstai grietineles > druska pipirai, mairunas, raudonelis > is karkos issimti kaula, itrinti prieskoniais, druska ir pusvalandy > pamarinuoti. > i farsa imusti kiausini, supilti grietinele, paskaninti druska ir > pipirais, gerai sumaisyti. morka supjaustyti plonomis juostelemis. > i karkos vidu sudeti ausi, vistienos farsa ir morkos juosteles. > jeigu karka isiro ja galima suristi.ideti i kepimo maiseli ir kepti apie 1 > valanda. > > KIAULIENOS KULNIUKU (KARKOS) VYNIOTINIS > > 1 vidutinio dydzio karka > 300g maltos kiaulienos > 1 kiausinis > 1-2 morkos > druskos, pipiru, lauro lapu, cesnako, prieskoniu kiaulienai, ziupsnelis > kmynu > > Iskaulinta karka gerai ismusu su plaktuku mesai musti ir sumarinuoju su > prieskoniais. Tai darau dazniausiai is vakaro, kad gerai pasimarinuotu. > I malta kiauliena idedu prieskoniu ir imusu kiausini. Ant stalo iskloju > karka, pabarstau kmynais, dedu malta kiauliena(isploju kaip blyna ant > karkos), per viduri dedu nuskustas, nuplautas ir i keturias dalis > perpjautas morkas (galima tik pusiau perpjauti) ir susuku i celofana bei > stipriai perrisu kaproniniu sniureliu. > Verdu apie 2 val. I vendeni reikia ideti druskos, lauro lapa, kvepianciu > pipiru zirneliu ir kleta cesnako skilteliu. > Kai isverda as dar karta perrisu su sniureliu, kad geriau sustingtu ir > pjaustant nesubyretu. Tada paslegiu ir palaikau kol kaip reikiant atausta > > Karka su sienu > > Paimi mėsytę, suvynioji ją į kokią servietką, idedi į puodą su vandeniu ir > dar įdedi porą saujų šieno... > > Kai jau kaip ir išverda, išimi, perdedi į kitą puodą, užpili juodu alumi, > pridedi prieskonių ir troškini.. > > Paskui iš to paties skysčio, kuriame troškinosi padarai padažiuką... ir - > skanaus > > > > >