> Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų? pasirodysiu neišmanėlis, bet paklausiu - o kokios tos instrukcijos? Ruta wrote: > wytas schrieb: >> sveiki, >> >> turim panasonic sd255, atseit moka kept ruginę duoną, bet jau kelis >> receptus išbandėm, bet vis nesigauna. pirmą kartą darėm grynai ruginių >> miltų, pagal jos pačios receptą. duona praktiškai visai neiškepė. >> pagal kažkieno patarimą bandėm maišyt per pusę su kvietiniais miltais >> - neiškepė. abu kartus darėm su sausom mielėm. mielės tokios pat, kaip >> kepant kvietinę duoną/batoną, tai lyg ir neturėtų būt kaltos. dabar >> vėl bandėm per pusę su kvietiniais ir dėjom salyklo, bei sauso >> fermentuoto raugo. tai neiškilo matyt nei kiek, nes liko labai jau >> žema :) ir vėl liko neiškepus. jau net nežinom ką ne taip darom. gal >> kas galit pasidalint patarimais? > > Greičiausiai kaltas raugas (tiksliau, jo nebuvimas). "Ruginė duona" tai > dar nereiškia tą juodą lietuvišką duoną :) Salykas tai tik daugiau dėl > spalvos (niors šiek tiek skonio prideda). > > Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų? > > Esmė, ta, kad tešla turi "išrūgti". Tam jūsų duonkepėj turi būti > funkcija, numatanti _bent_ 12 (geriau 16) valandų rūgimo laiką, t.y., > užmaišius tešlą ji tam laikui "sustoja", palaikydama rūgimui reikalingą > temperatūrą, ir tik po to kepa. Jei jos nėra, tai... blogai, nieko > nebus, kepkit batonus geriau :)