On 3/14/2014 3:57 PM, ig wrote: > radau toki idomu dalyka pas amerikonus: > > http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm328728.htm > > > tipo, kad vargu ar 3g suvartosi, iprasta papildomo MSG doze (per diena?) > yra maziau nei 0,5g. Tai cia pagal mane kazkaip labai mazai, tos pacios > druskos manau tikrai daugiau nei puse gramo eiliniam meniu... tai ar jo > isties tiek mazai reikia (ir svarbiausia tiek mazai dedama) ar cia > kazkas priburta ? Visų pirma, minimas bendras kiekis yra 13 g (o ne 3). Iš kur skirtumas nuo 0,5 g? MSG yra gliutamo rūgšties natrio druska. Gliutamo rūgštis - viena iš 20 kanoninių aminorūgščių. Greta to, kad yra privalomas baltymų komponentas, šita rūgštis atlieka labai svarbias (nepakeičiamas) funkcijas ląstelės metabolizme. Gliutamato anijonas ląstelėje - labiausiai paplitęs anijonas, ir jo yra absoliučiai visame maiste, kuris sudarytas iš ląstelių. Štai iš jų tie 13-0,5=12,5 g ir ateina. O užbarsčius MSG daugiau, skonio iš esmės nepadaugės. Beje, grynas natrio gliutamatas praktiškai beskonis, skirtingai nuo valgomosios druskos. Greta to, gliutamatas yra neuromediatorius, ir tam tikruose neuronuose signalai perduodami būtent jo pavidalu S. >>> Hmmm... man kazkaip maximoj mazokai pasudyta mesa, as ruosdamas dedu dar >>> chlorido. >> >> Nori, pasakysiu ereziją, nuo kurios gali ištikti apopleksija? Mėsa būtų >> skanesnė, jei vietoj natrio chlorido dėtum natrio gliutamato. E621, >> kitaip tariant. Ir kol jo dėsi ne daugiau, negu natrio chlorido, tai >> visiškai nebus kenksminga. >> >> Girdėjai biochemiko žodį >> >> S. >> >>>> divandenilio monoksido ir natro chlorido misiniu >> >