raugas - masė, kuri kažkuriuo metu išgaunama užraugiant miltus. Mes patys nebandėm, naudojam dovanotą. Būdai http://www.15min.lt/ji24/receptas/namines-duonos-raugas-2696, http://pasidarykpats.verinukas.lt/viewtopic.php?f=63&t=32 ir t.t. Išmainkyta tešla sudedama į duonkepės kepimo indą ir kildinama bent porą valandų. Sekmadienį pastovėjo visą dieną (~12val.), tai duona tapo rūgštesne. Po to duonkepėn ir jungiama kepimo programa. Iškepta šviežia duona apskritai nerekomenduojama, ypač jautresnio skrandžio turėtojams. Šviežia gan šlapia, veliasi peilis. Po poros dienų ant stalo ji pradžiūsta ir tinkamesnė valgymui. Aš pasipjaustau riekių ir kokią dieną padžiovinu - man skonis dar pagerėja, įgauna plutos prieskonio. "ALORA" wrote in message news:ln4snv$bfu$1@trimpas.omnitel.net... o tai raugas - ta pati duonis tešla? Tipo, atsidedi tuos 3-4 šaukštus ir turi kitam kartui? Aš cukraus nededu, dedu melasą, valgomąjį šaukštą šitam kiekiui o užmaišius tešlą kurį laiką kildinti? Per naktį? Ir tada tiesiog į duonkepę ir tik kepimo programa? kodėl valgot po kelių dienų? "bzik" wrote in message news:ln49n1$ti0$1@trimpas.omnitel.net... Žmona surašė: 500 ruginių miltų 500 ml vandens Kviečių arba rugių sėlenų, avižinių dribsnių, linų sėmenų, saulėgrąžų- visko panašiai po 1/3 didelės stiklinės. Nors aš šliūkšteliu iš akies ir daugiauJ Kmynų-nuplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti kokias 5 min. ir tada sudėti. Tą likusią arbatą panaudoju kaip dalį vandens normos. Aliejaus 2-3 šaukštai 1 arb . š. druskos 1 -2 arb.š. cukraus( jei kam patinka saldesnė duona, dėti daugiau pagal savo skonį) 3-4 šaukštai raugo. Viską sumaišius atsidėti raugo kitam kartui. Raugą laikau šaldytuve, duoną kepu kas 1-3 savaites. Sako, žmones kai ilgiau nekepa, tai raugą įsideda į šaldiklį "ALORA" wrote in message news:ln43q6$mi8$1@trimpas.omnitel.net... o gal receptą galima? :) "bzik" wrote in message news:ln3o0s$ane$1@trimpas.omnitel.net... kildinam kambario t, o duonkepė atlieka tik kepimo f-ją. Vakar vakare kepta, tai pjausim ryt poryt.