F00F schrieb: > Ruta wrote: > >> Manom, kad dar norėčiau tiksliau žinoti, kas yra tie "gyvūniniai >> baltymai", naudojami virtose dešrelėse... > > Gal tie patys, iš kurių ir tu pati padaryta? Nu gal, o gal ir ne :)) Tai gi tik sakau, norėčiau sužinoti tiksliau :)) (Aš visiškai rimtai: pagal maisto produktų sudėtinių dalių deklaraciją po pavadinimu "gyvūniniai baltymai" gai slėptis labai plati produktų paletė, tame tarpe - ir žuvų miltai. O žuvų miltai yra produktas, kurio aš asmeniškai vartoti nenoriu. Bet iš tiesų tai galvočiau, kad čia greičiausiai yra skerdienos atliekų hidrolizatas, ar kaip ten tiksliai vadinasi, nebepamenu). > >> O karštai rūkytose dešrelėse įdomu, kokių kvapiųjų medžiagų pridėta, >> kurios neįtrauktos į "E" ženklinimą? Ir jeigu jos tikrai rūkytos, tai >> kodėl prie sudėties nėra "dūmų", o tik kvapiosios medžiagos? > > O iš ko susideda dūmai, kaip manai? Dūmai, be įvairių aromatų, susideda dar ir iš įvairių kitų medžiagų - bent jau aš taip manau. Ir Vokietijoje ant produktų būna parašyta vienais atvejais "dūmai", o kitais - "dūmų aromatas". Kadangi esu šiek tiek susipažinusi su mėsos gamybos technologija, tai matau tame skirtumą. Ir šiuo atveju man nepatinka ne pati sudėtis (nesu puristas, vartojantis tik žalią mėsą ;) ), ir tas "dūmų aromatas" man netrukdo, bet jeigu jau daroma didelė marketinginė akcija su lozungu "be konservantų" - tieisiai teigiant, kad nėra E ženklinamų priedų, o tarp eilučių - kad tai labai sveika - tai šiuo atveju manau yra laviruojama ant vartotojų klaidinimo ribos: būtent šitas faktas man ir nepatinka. Mintinai neatsimenu, o neturiu laiko ir didelio noro ieškoti, bet man labai įtartina, ar tikrai nerastume to "dūmų aromato" (nes esu 90% įsitikinus, kad būtent tai slepiasi po kvapiosiomis medžiagomis) tarp pagal E nomenklatūrą klasifikuotų medžiagų. ČIa, beje, vienas iš gamintojų triukų: jie _neprivalo_ nurodyti būtent E numerio. Jie privalo tik išvardinti sudedamąsias dalis. Todėl, pvz., gali laisvai pasirinkti, ar rašyti "citrinos rūgštis", ar E330. > >> Na, bent jau be sojos, tai jau irgi neblogai :)) > > Kuo blogai soja? Augaliniai baltymai, nugi. Na taip. O ką jie veikia mėsoje? Jei valgau mėsą, noriu ne tik mėsos skonio augalinių baltymų :) Bet tai apie soją čia atskira tema, jos šiuose gaminiuose nėra. > > Bet varykit toliau, visai linksma paskaityt. Kiek atsimenu, > tai kadaise mokyklose būdavo dėstomi šiokie tokie chemijos > pagrindai, bet vidutiniam valgytojui tai, aišku, jau per > daug sudėtinga. Matai, čia ne chemiją, o biochemiją reikia mokėti :))) Na, dar fiziologijos ir medžiagų apykaitos pagrindai būtų neblogai.