On 2010.11.09 14:19, Edvinas wrote: > On Tue, 09 Nov 2010 12:36:37 +0100, trickyvic wrote: > >> O kaip panyras ant skonio gerulis ? Ji eina pvz lydyti ar jis tik seip >> sviezias valgomas? Kiek laiko saldytuve ishsilaiko? A galima ji >> paprieskoninti ? >> Man tai seip idomi ir aktuali tema senai norejau pasigaminti panyro. > > Mane turbūt akmenimis užmėtys, bet aš pasakysiu, kad panyras ≈ varškės > sūris. Na taip jau nutiko, kad indai tą produktą pas save vadina ne varškės > sūriu, bet panyru ;) Užtat dabar mes galime tą pačią suslėgtą varškę > pavadinti panyru ir ji iškart pasidaro n kartų gardesnė, n kartų sveikesnė > ir n kartų brangesnė :) > Yra vienas skirtumas - panyras (saldaus pieno sūris) daromas iš nerūgusio pieno. Dėl to ir vadinasi "saldaus pieno" :) Skiriasi jis skoninėmis savybėmis - yra švelnesnis, turi mažiau rūgštumo. Dėl to nespaustas panyras (varškė) dažnai naudojamas saldiems patiekalams (su razinom ar kitais dž. vaisiais) įdaras į kokią bandelę (samosa) ar pan. Sūris skiriasi ir kitomis savybėmis - jis labiau toks "guminis" T.y. geriau išlaiko formą, netrupa taip stipriai kaip įprastinis varškės sūris, todėl naudojamas kepimui. Čia panašiai ir su tofu Japonai elgiasi, tik tofu iš sojos pieno pagaminta. Taip, panyrą dažnai pjausto į kubelius ir apkepa (skrudina) aliejuje arba ghee (lydytas sviestas) svieste. Na, Indai dar plius ten prieskonių visokių prideda, sūris skaniai juos sugeria. Mano pamėgtas derinys - į aliejų įmetu kažkiek kumino (nemalto), ir kajeno pipirų. Kai prieskoniai pradeda spirgėti, dedu kubeliais pjaustytą panyrą ir apkepu kol apskrunda. Naudoju Daug kur - kaip priedą prie patiekalų arba į troškinius, ryžius ir pan. Gaminu pagal šitą receptą: http://jogosmityba.wordpress.com/2009/05/05/saldaus-pieno-suris/