Tema: Re: Pienas
Autorius: ALORA
Data: 2010-11-11 15:12:52
kaip tik šian vienas straipsnis į letenas papuolė, apie pieno netoleravimą. 
Jame porinama, kad žmogus (kaip ir visi žinduoliai) iš esmės paskaičiuotas 
virškinti laktozę (pieno cukrų, kuriam ir būna alergija) tik maždaug iki 3 
metų. Po to galimybė virškinti laktozę PIENE prapuola, nes trūksta fermento 
laktazės. Pvz., jogurto laktozę gali virškinti ir toliau, nes tam mol padeda 
jame esančios bakterijos. Apie sūrį kažkas irgi buvo parašyta, bet tiksliai 
neatsimenu (chichi). Berods, fermentavimo procese ta laktozė susiskaido ar 
kažkątai. Tad, norma yra suaugusiesiems nevirškinti (nemėgti) pieno. 
Europoje tokių nevirškinančių yra apie 20 proc. Visi kiti, kurie toliau 
sugeba virškinti laktozę, turi mutavusį geną, kuris mutavo, kai mūsų 
protėviai prisijaukino piendavius gyvulius ir ėmė vartoti daugiau pieno 
produktų. Dabar tos pieno netolerancijos akis bado, nes pieno produktų yra 
vartojama laaabai daug, kaip niekad anksčiau.
 Tai va tokia pasaka. Šaltinis - vokiškas tipo kosmopolitanas - brigita - 
ieva. Tad aklai pasitikėt nereiktų ;)

"tranzoo namie" <laisku@nera.net> wrote in message 
news:ib9nfl$b8t$1@trimpas.omnitel.net...
> ziuriu daug kas perka.
>
> ka su juo darote?
>
>
>