On Thu, 11 Nov 2010 14:12:46 +0100, ALORA wrote: > kaip tik šian vienas straipsnis į letenas papuolė, apie pieno netoleravimą. > Jame porinama, kad žmogus (kaip ir visi žinduoliai) iš esmės paskaičiuotas > virškinti laktozę (pieno cukrų, kuriam ir būna alergija) tik maždaug iki 3 > metų. Po to galimybė virškinti laktozę PIENE prapuola, nes trūksta fermento > laktazės. Pvz., jogurto laktozę gali virškinti ir toliau, nes tam mol padeda > jame esančios bakterijos. Apie sūrį kažkas irgi buvo parašyta, bet tiksliai > neatsimenu (chichi). Berods, fermentavimo procese ta laktozė susiskaido ar > kažkątai. Tad, norma yra suaugusiesiems nevirškinti (nemėgti) pieno. > Europoje tokių nevirškinančių yra apie 20 proc. Visi kiti, kurie toliau > sugeba virškinti laktozę, turi mutavusį geną, kuris mutavo, kai mūsų > protėviai prisijaukino piendavius gyvulius ir ėmė vartoti daugiau pieno > produktų. Dabar tos pieno netolerancijos akis bado, nes pieno produktų yra > vartojama laaabai daug, kaip niekad anksčiau. > Tai va tokia pasaka. Šaltinis - vokiškas tipo kosmopolitanas - brigita - > ieva. Tad aklai pasitikėt nereiktų ;) Įdomu kaip nustatė, kad genas mutavo prieš dešimtis tūkstančių metų :) IMHO tai tiesiog hipotezė. Kaip ir visa kita. Juolab keista skaityti, kad norma laikomi tie 20%, o mutantais likę 80% ;) -- Edvinas