Dar vienas galimas variantas - miltų apdorojimo medžiaga "KJL" <kjl@inbox.lt> wrote in message news:hi2pqo$m02$1@trimpas.omnitel.net... >O koks skirtumas kas tą duoną kildina? Ar tūkstančius metų žinomi natūralūs kildikliai, ar naujieji - enzimai? Svarbiausia, kad jų paskirtis - kildinti. Plg. There are two main reasons for the use of bread improvers: to help produce gas, and to retain the gas inside the bread. Kaip žinoma, kildinant susidaro dujos, nuo kurių tešla pakyla. > > "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message news:hi1jig$sti$1@trimpas.omnitel.net... >> Na, nevisiškai pritariu, kad tai _tik_ kildikliai.... Nes natūralūs >> kildikliai - mielės ir raugas - duonos kepimui buvo naudojami nuo senų >> senovės, o čia praktiškai tai gali būti kas tik nori, kas pagreitina >> kepimo procesą - todėl ten kartais ir enzimai, ir dar kas nors, sudėtis >> nėra apibrėžta. Vokiečiai tą dalyką vadina tiesiog "Backmittel", austrai >> "Backhilfsmittel" - gal pagal tai ir reikėtų orientuotis? Tada būtų >> tiesiog "pagalbinės kepimo priemonės". >> >> KJL schrieb: >>> Tai yra maisto priedai, pvz., cisteinas (E920), kalio persulfatas (E922) ir t. t. - duonos kildikliai >>> >>> Bread improver speeds up the time that the bread takes to rise and ready for the oven. >>> >>> "Junda" <junda@dtiltas.lt> wrote in message news:hi035j$ete$1@trimpas.omnitel.net... >>>> Gal jūs man galite paaiškinti, kas yra 'bread improver'? Kaip suprantu, >>>> jo paskirtis yra pagreitinti duonos gamybą kepyklose. Bet kaip tai >>>> lietuviškai nežinau. >>>> >>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Bread_improver >>>> http://www.sonneveld.com/site/component/op...lang,en_global/