Kas kildina, tai nesvarbu. Bet tešlos kilimas tai, kalbant "ūkiškai", yra jos išpurenimas dujomis, kurias gamina būtent tie kokie nors priedai - kildikliai. Tuo tarpu šiuo atveju, kaip aš suprantu, tai siekiamas procesas yra ne tiek (arba ne tik) kilimas, bet ir (bio)cheminis pačių baltymų pakeitimas, nepaliekant to tik temperatūrai. Su kilimu tai jau neturi nieko bendro. KJL schrieb: > O koks skirtumas kas tą duoną kildina? Ar tūkstančius metų žinomi natūralūs kildikliai, ar naujieji - enzimai? Svarbiausia, kad jų paskirtis - kildinti. Plg. There are two main reasons for the use of bread improvers: to help produce gas, and to retain the gas inside the bread. Kaip žinoma, kildinant susidaro dujos, nuo kurių tešla pakyla. > > "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message news:hi1jig$sti$1@trimpas.omnitel.net... >> Na, nevisiškai pritariu, kad tai _tik_ kildikliai.... Nes natūralūs >> kildikliai - mielės ir raugas - duonos kepimui buvo naudojami nuo senų >> senovės, o čia praktiškai tai gali būti kas tik nori, kas pagreitina >> kepimo procesą - todėl ten kartais ir enzimai, ir dar kas nors, sudėtis >> nėra apibrėžta. Vokiečiai tą dalyką vadina tiesiog "Backmittel", austrai >> "Backhilfsmittel" - gal pagal tai ir reikėtų orientuotis? Tada būtų >> tiesiog "pagalbinės kepimo priemonės". >> >> KJL schrieb: >>> Tai yra maisto priedai, pvz., cisteinas (E920), kalio persulfatas (E922) ir t. t. - duonos kildikliai >>> >>> Bread improver speeds up the time that the bread takes to rise and ready for the oven. >>> >>> "Junda" <junda@dtiltas.lt> wrote in message news:hi035j$ete$1@trimpas.omnitel.net... >>>> Gal jūs man galite paaiškinti, kas yra 'bread improver'? Kaip suprantu, >>>> jo paskirtis yra pagreitinti duonos gamybą kepyklose. Bet kaip tai >>>> lietuviškai nežinau. >>>> >>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Bread_improver >>>> http://www.sonneveld.com/site/component/op...lang,en_global/