tėvo gimtinėj Žemaitijoj tokį "nacionalinį lenkų" patiekalą vadino nacionaliniu žemaitišku šmelciumi. Turint momeniuj pavadinimą ir istorines batalijas, patiekalas bus iš vokiečių, bo žydai kiowlėmis nesimaitina "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message news:io10vl$elh$1@trimpas.omnitel.net... > Obuolys duoda lengvumo, be to lenkai dar paskanina mairunu ,kartais > cesnakais. Gerai pagmintas "smalec" su traskiais raugintais agurkeliais > tikras geris :) Lenkijoje "smalec" yra nacionalinis patiekalas ir gaminamas > ne is sonines (sonines tik dalis), o is svieziu nesudytu lasiniu - > dazniausiai 2/3 lasiniu ir 1/3 sonines arba 50/50 (ziureti pagal sonines > riebuma). Mesa reikia supjaustyti labai smulkiai (galima sumalti mesmale, > bet su pjaustytais spirguciais skaniau), i storadugni puoda ipilti siek tiek > vandens, sudeti lasinius ir taip lydyti ant mazos ugnies. Vanduo neleis > pernelyg greitai pridegti/apskrusti, o po to tiesiog isgaruoja. Kai lasiniai > beveik issilydo ir pradeda keisti spalva, imetama sonine, smulkiai pjaustyti > svogunai ir obuoliai, bei prieskoniai - druska, pipirai, mairunai, kartais > cesnakai. Ir dar viska palaiko apie 10-20 min. Viskas turi lengvai > apskrusti, kitaip svogunai bus kartus, o spirguciai kieti. Nuimti leisti > kiek atvesti , perpilti i stiklainius, pastatyti saltai, leisti bent viena > diena subresti. Jei buvo gamintas su obuoliais, tai jo laikymo laikas yra > trumpesnis.