Visko gali buti. Ar cia pirmas toks patiekalas? Lietuviski koldunai, rusiski pelmeniai ar ukrainietiski varenikai yra kiniski ;) Sunku turbut rasti tokius patiekalus, kurie butu grynai kazkieno vieno. Kaip pas vokiecius nezinau. Bet Lietuvoje kazkaip nepastebejau kazkokio didelio aziotazo del spirgiu ir niekada neteko ju ragauti, ar net matyti savo akimis t.y. tokiu, apie kokius kalbame. Nei pries 20 metu, nei dabar. Kaimuose po kiaules skerdimo perdirba lasiniu likucius i taukus, bet likusiais spirguciais koses ar sriubas gardina, o ne valgo su duona. Zemaitijoj neteko vieseti. Is man gerai zinomu saliu Lenkija yra vienintele, kur spirgiai yra tikrai nacionalinis patiekalas - be smaleco nebuna nei vieno baliaus ar oficialinio priemimo, juo vaisina visus uzsienecius. Pati skaniausia gyvenime smaleca teko valgyti 2004-taisiais per premiero kanceliarijos paruosta banketa, po referendumo del Lenkijos istojimo i ES rezultatu paskelbimo. Tuomet nuodugniai perziurejau savo nuomone apie smaleca. Gaila, kad receptas liko saldziaja virejo paslaptimi, nenorejo isduoti, ka ir kaip dare - kaip visada turbut kazka paparasto ir nesudetingo :) "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:io12bv$gun$1@trimpas.omnitel.net... | tėvo gimtinėj Žemaitijoj tokį "nacionalinį lenkų" patiekalą vadino nacionaliniu žemaitišku šmelciumi. Turint momeniuj pavadinimą ir | istorines batalijas, patiekalas bus iš vokiečių, bo žydai kiowlėmis nesimaitina | | "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message news:io10vl$elh$1@trimpas.omnitel.net... | > Obuolys duoda lengvumo, be to lenkai dar paskanina mairunu ,kartais | > cesnakais. Gerai pagmintas "smalec" su traskiais raugintais agurkeliais | > tikras geris :) Lenkijoje "smalec" yra nacionalinis patiekalas ir gaminamas | > ne is sonines (sonines tik dalis), o is svieziu nesudytu lasiniu - | > dazniausiai 2/3 lasiniu ir 1/3 sonines arba 50/50 (ziureti pagal sonines | > riebuma). Mesa reikia supjaustyti labai smulkiai (galima sumalti mesmale, | > bet su pjaustytais spirguciais skaniau), i storadugni puoda ipilti siek tiek | > vandens, sudeti lasinius ir taip lydyti ant mazos ugnies. Vanduo neleis | > pernelyg greitai pridegti/apskrusti, o po to tiesiog isgaruoja. Kai lasiniai | > beveik issilydo ir pradeda keisti spalva, imetama sonine, smulkiai pjaustyti | > svogunai ir obuoliai, bei prieskoniai - druska, pipirai, mairunai, kartais | > cesnakai. Ir dar viska palaiko apie 10-20 min. Viskas turi lengvai | > apskrusti, kitaip svogunai bus kartus, o spirguciai kieti. Nuimti leisti | > kiek atvesti , perpilti i stiklainius, pastatyti saltai, leisti bent viena | > diena subresti. Jei buvo gamintas su obuoliais, tai jo laikymo laikas yra | > trumpesnis. | |