Nežinau atvejo, kad kaime po skerstuvių negamintų tokių spirgučių. Puodynėlėmis :) Miestiečiams tai būdavo puikios lauktuvės :) Be abejonės, keliais dešimtmečiais Dautartę lenkiu...;) Tikslumo dėlei-kalbu apie Dzūkiją (ir iš kitų regionų tai žinau, bet gal jau iš vaikystės, tad nedrįstu teigti, kur būtent, galiu apsirikti). Dar vienas dalykas, ką pamenu, tai faktas, kad tokie spirgučiai gaminami iš maltų šviežių lašinukų. Malama stambiu sieteliu. Tada jie ir buvo vadinami tepamais. O spirginimui padažams pjaustydavo. Obuolys...Kam patinka spirginti lašinukai, verta pasigaminti su obuoliais, kad ir nedidelę porciją, tebūnie ir su šonine. Puikus derinys. Kitas klausimas, kad dabar beveik neįmanoma gauti saldžiarūgščių ar rūgščių obuolių, beliko tik saldieji. O labiausiai čia tinka antaniniai. O čia tai, ką radau internete: "Spirgai. Į lydomus taukus pridėję įvairių nerūšiuotų lašinių nuopjovų, pasidarome skanių spirgučių, kurie tiks ir sriubai, ir ant duonos užsitepti. Kad spirgučiai būtų skanūs ir gerai išsilaikytų, lydome ant mažos ugnies ir nuolat maišome. Reikia sekti, kad spirgai nepaskrustų. Gausiai pritekėjus taukų,- juos nupilame. Kai spirgai jau tinkamai paskrudę, taukus vėl nupilame, bet ne visiškai ir įberiame druskos.1 kg spirgų reikia 30-35 g druskos. Tada dar kiek paviriname. Karštus spirgučius supilame į stiklainiu, uždengiame pergamentiniu popieriumi ir šitaip laikome tamsioje, sausoje ir vėsioje patalpoje." "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message news:io13r7$j67$1@trimpas.omnitel.net... > Visko gali buti. Ar cia pirmas toks patiekalas? Lietuviski koldunai, > rusiski > pelmeniai ar ukrainietiski varenikai yra kiniski ;) Sunku turbut rasti > tokius patiekalus, kurie butu grynai kazkieno vieno. > Kaip pas vokiecius nezinau. Bet Lietuvoje kazkaip nepastebejau kazkokio > didelio aziotazo del spirgiu ir niekada neteko ju ragauti, ar net matyti > savo akimis t.y. tokiu, apie kokius kalbame. Nei pries 20 metu, nei dabar. > Kaimuose po kiaules skerdimo perdirba lasiniu likucius i taukus, bet > likusiais spirguciais koses ar sriubas gardina, o ne valgo su duona. > Zemaitijoj neteko vieseti. Is man gerai zinomu saliu Lenkija yra > vienintele, > kur spirgiai yra tikrai nacionalinis patiekalas - be smaleco nebuna nei > vieno baliaus ar oficialinio priemimo, juo vaisina visus uzsienecius. Pati > skaniausia gyvenime smaleca teko valgyti 2004-taisiais per premiero > kanceliarijos paruosta banketa, po referendumo del Lenkijos istojimo i ES > rezultatu paskelbimo. Tuomet nuodugniai perziurejau savo nuomone apie > smaleca. Gaila, kad receptas liko saldziaja virejo paslaptimi, nenorejo > isduoti, ka ir kaip dare - kaip visada turbut kazka paparasto ir > nesudetingo > :) > > > "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message > news:io12bv$gun$1@trimpas.omnitel.net... > | tėvo gimtinėj Žemaitijoj tokį "nacionalinį lenkų" patiekalą vadino > nacionaliniu žemaitišku šmelciumi. Turint momeniuj pavadinimą ir > | istorines batalijas, patiekalas bus iš vokiečių, bo žydai kiowlėmis > nesimaitina > | > | "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message > news:io10vl$elh$1@trimpas.omnitel.net... > | > Obuolys duoda lengvumo, be to lenkai dar paskanina mairunu ,kartais > | > cesnakais. Gerai pagmintas "smalec" su traskiais raugintais > agurkeliais > | > tikras geris :) Lenkijoje "smalec" yra nacionalinis patiekalas ir > gaminamas > | > ne is sonines (sonines tik dalis), o is svieziu nesudytu lasiniu - > | > dazniausiai 2/3 lasiniu ir 1/3 sonines arba 50/50 (ziureti pagal > sonines > | > riebuma). Mesa reikia supjaustyti labai smulkiai (galima sumalti > mesmale, > | > bet su pjaustytais spirguciais skaniau), i storadugni puoda ipilti > siek > tiek > | > vandens, sudeti lasinius ir taip lydyti ant mazos ugnies. Vanduo > neleis > | > pernelyg greitai pridegti/apskrusti, o po to tiesiog isgaruoja. Kai > lasiniai > | > beveik issilydo ir pradeda keisti spalva, imetama sonine, smulkiai > pjaustyti > | > svogunai ir obuoliai, bei prieskoniai - druska, pipirai, mairunai, > kartais > | > cesnakai. Ir dar viska palaiko apie 10-20 min. Viskas turi lengvai > | > apskrusti, kitaip svogunai bus kartus, o spirguciai kieti. Nuimti > leisti > | > kiek atvesti , perpilti i stiklainius, pastatyti saltai, leisti bent > viena > | > diena subresti. Jei buvo gamintas su obuoliais, tai jo laikymo laikas > yra > | > trumpesnis. > | > | >