Niekada po ranka nebuvo tiek gervuogiu, todel savarankiskai isbandytu receptu nebus, tik idejos. Viska teko ragauti - skanu. Neturiu daug laiko rasyti, todel jei bus klausimu, klauskite. Visur bus "cukrus pagal skoni + pasterizuoti" - tikrai "stoves". Galima visiskai be cukraus gaminti. Pvz. i mano braskiu arba melyniu uogienes eina apie 2-3 saukstai cukraus 1 kg, vengriskos slyvos - be cukraus, ir taip gaunasi labai saldu. Svarbu: sterilizuoti stiklainiai ir po to pasterizavimas - greiciausias budas orkaiteje: pirma stiklainiai temp. apie 120-130C, po to lengvai atvesinti ir i gana karstus stiklainius pilti karsta uogiene arba ka ten turime ir vel i orkaite apie 90C. Jei uogos "vandeningos" ir idesime mazai cukraus, tai uogiene gali gautis skystoka - variantai: a) galima virti, kol sutirstes; b) ideti naturalaus pektino; c) iberti uogenems skirto "tirstiklio" - buna skirtingu a la "Zelfiksu" 2:1 ar 3:1 (juose yra konservantu) - jei naudoju, tai niekada nedarau pagal instrukcija, tiesiog imaisau 1/3-1/2 ipakavimo vietoj viso - ziuriu pagal uogienes konsistencija (konsistencija patogu tikrinti ant labai, labai saltos lekstes). Dabar uogos: Paprasciausias budas - pasterizuoti "be nieko", taip galima ir kitas uogas konservuoti: 1. svarias uogas i svarius sterilizuotus stiklainius, uzdaryti ir pasterizuoti pvz. orkaiteje. 2. beveik "be nieko" - apie 100 gr cukraus 1 kg uogu - apie 1/3 uogu pasildyti su cukrumi, kol atsiras sultys, neuzvirinti. Sausas uogas i sterilizuotus stiklainius, uzpilti uogomis su sultimis ir cukrumi, pasterizuoti apie 30 min. temp. 90C. Uogienes - mazdaug 50/50: 1. su abrikosais + cukrus pagal skoni (drauge duoda apie 2 kg vaisiu + 350-400 gr cukraus, bet galima ir maziau) + citrinu sultys + cinamonas arba kardamonas arba vanile + amaretto (nebutina) + pasterizuoti 2. su vysniomis + raudonuju serbentu sultys vietoj citrinu sulciu + cukrus pagal skoni + nebutini prieskoniai (sokoladas, kardamonas, cinamonas ir t. t.) + pasterizuoti 3. su raudonu vynu: gervuoges (melynes)+vanile+cukrus+vyna ipilti pries pat supilstyma i stiklainius + pasterizuoti Sultys arba sirupas - priklauso nuo cukraus kiekio (taip galima ir is avieciu): 1. su puodu sultims + cukrus pagal skoni + pasterizuoti 2. uogas sutraiskyti puode, bet ne smulkinti blenderiu, pasildyti, kol paleis daug sulciu, isspausti + cukrus pagal skoni + pasterizuoti - jei be pasterizacijos, tai sultis pasverti ir iberti tiek pat cukraus, kiek yra sulciu (IMHO nesamoniskai saldu bus, bet zmones gamina) 3. saltas budas, taip daro avieciu sultis (labai svarbu: visi irankiai, rankos, stilainiai, marle ir t.t. turi buti sausi): sausas uogas ispausti, i 1 litra slciu iberti 700 gr cukraus, kas kuri laika pamaisyti, kad greiciau istirptu, jei pasirodys kokios putos ar pan. nugraibyti. Kai cukrus istirps supilti i saltus sterilizuotus stiklainius/butelius uzsukti ir isnesti i rusi. Jokio sildymo/virimo. Likeris/uzpiltine - % ir cukrus pagal skoni, procesas standartinis (mano megstamiausias - 1 budas): 1) uogos+%, palikti +/- 2-3 men., perkosti, nupilti, uogas uzberti cukrumi, vel 1-2-3 men, kad cukrus israuktu % likucius, nupilti, ismaisyti 1-ma uzpila su antru, palaikyti 3-6 arba daugiau men. Speju gervuoges elgsis panasiai kaip avietes, tai ilgai laikyti nerekomeduoju. arba 2) uogas uzberti cukrumi, palaikyti apie 12-24 val., uzpilti %, palaikyti 3-6 men. Kaip variantas galima aromatizuoti skirtingais prieskoniais - cinamonu, vanile, citrusu zievele ir t.t. tik svarbu nepadauginti. Apie saldyma jau rase - tik pridesiu, kad trintas rekomenduoju saldyti be cukraus (maziaus vietos uzims, pasaldinti galima pries pat panaudojima), tuomet galima ir padazus mesai gaminti arba nesaldziomis trintomis ka nors saldaus paskaninti - ledus, blynus, jogurta, kefira ir t.t., zodziu daugiau galimybiu :) "servisas" <mes@esame.cia> wrote in message news:jvdq56$b85$1@trimpas.omnitel.net... | Sveiki, | Tevu dziunglese nusimato didelis kiekis gervuogiu. Jau uzvakar is 1,5 kg | isviriau uogienes, o cia tik pati pradzia. | Mano receptas sitas : | | Ypatingoji gervuogiř uogienë | | 1 kg gervuogiř. | Sirupui: 1 1/2 stiklinës vandens; 1,2 kg cukraus; 1/2 đaukđtelio citrinř | rűgđties; 15-20 citrininiř melisř lapeliř ir 20-30 vyđniř lapeliř. | Gervuoges perrinkite ir, jei reikia, nuplaukite. Cukrř suberkite á uţvirusá | vandená ir maiđydama iđtirpinkite. Tada dëkite nuplautus melisř ir vyđniř | lapelius ir vël uţvirinkite. Sirupu uţpilkite paruođtas uogas ir palikite | 3-4 valandas pastovëti. | Tada melisř lapelius iđgriebkite, o vyđniř - galite palikti. Uţvirinkite ir | pakaitinkite dar 2-3 kartus. | Iđvirtŕ uogienć iđpilstykite á iđ anksto sterilizuotus stiklainiukus ir | uţsukite paruođtais dangteliais. | | Gaunasi nesveikai skani uogiene, bet kadangi uogu labai daug (speju dar | pavyks apie 15 kg surinkt), noris kazka dar pabandyti naujo. | Gal kas turit koki laiko patikrinta recepta? Vienas valgyti galima | nesiulyti, nes man jos neskanios :) | | |