Tema: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: BishopaZ
Data: 2009-10-22 10:29:15
perpastinu :)

Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" mėsa
šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti
mėnesius?
Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik
mirkyta.

Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys:

1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama keliasdešimt
procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos.
2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas)
3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus produktas.
4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų
plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis greitai
išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį
sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario temperatūroje
nesugesti gali ištisas savaites.

Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys:

1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą bei
skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda
masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo
bakterijoms smagiau.
2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" -
natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis
bakterijoms.
3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo
plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų,
taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe
bakterijoms.
4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, drėgmės
ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia
parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas ją
kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą.
Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios vartotojų
teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir
šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios mėsos
savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, beje,
ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai nerūkoma).
Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes?