Sita tema su sveikata ir neturi nieko bendro :) , cia prie gurmanu labiau tinka; o gal net prie law? T.y., apgaudinejamas pirkejas. "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net... > nu as durnas alia... > > ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai > sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta > mesa parduotuvese? > > > > > > > > > "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message > news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... >> perpastinu :) >> >> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" >> mėsa >> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti >> mėnesius? >> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik >> mirkyta. >> >> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys: >> >> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama >> keliasdešimt >> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos. >> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas) >> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus >> produktas. >> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų >> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis >> greitai >> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį >> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario >> temperatūroje >> nesugesti gali ištisas savaites. >> >> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys: >> >> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą >> bei >> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda >> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo >> bakterijoms smagiau. >> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" - >> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis >> bakterijoms. >> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo >> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų, >> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe >> bakterijoms. >> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, >> drėgmės >> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia >> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas >> ją >> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą. >> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios >> vartotojų >> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir >> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios >> mėsos >> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, >> beje, >> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai >> nerūkoma). >> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? >> > >