mano durna galva da biski yr skirtumas tarp cirskinimo/karsto rukymo ir salto rukymo... vnz viskas px vistiek mirsim :) "RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net... > Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai > perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai > vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai > maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek > apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to > adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu > produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, > tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu > nedariau :) > > "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message > news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net... >> nu as durnas alia... >> >> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai >> sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta >> mesa parduotuvese? >> >> >> >> >> >> >> >> >> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message >> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... >>> perpastinu :) >>> >>> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" >>> mėsa >>> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti >>> mėnesius? >>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik >>> mirkyta. >>> >>> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys: >>> >>> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama >>> keliasdešimt >>> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos. >>> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas) >>> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus >>> produktas. >>> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų >>> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis >>> greitai >>> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį >>> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario >>> temperatūroje >>> nesugesti gali ištisas savaites. >>> >>> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys: >>> >>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą >>> bei >>> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda >>> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo >>> bakterijoms smagiau. >>> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo >>> stiprikliu" - >>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis >>> bakterijoms. >>> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo >>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių >>> medžiagų, >>> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe >>> bakterijoms. >>> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, >>> drėgmės >>> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia >>> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas >>> ją >>> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą. >>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios >>> vartotojų >>> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir >>> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios >>> mėsos >>> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, >>> beje, >>> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai >>> nerūkoma). >>> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? >>> >> >> > >