mano kaimynas rūko mėsą ir prekiauja ja Halės turgavietėje. nuo to laiko, kai jis šiuo verslu dėl krizės pradėo užsiimti - parduotuvėje mėsos gaminių nebeperku. "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... > perpastinu :) > > Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" mėsa > šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti > mėnesius? > Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik > mirkyta. > > Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys: > > 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama > keliasdešimt > procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos. > 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas) > 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus > produktas. > 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų > plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis > greitai > išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį > sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario > temperatūroje > nesugesti gali ištisas savaites. > > Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys: > > 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą > bei > skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda > masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo > bakterijoms smagiau. > 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" - > natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis > bakterijoms. > 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo > plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų, > taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe > bakterijoms. > 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, > drėgmės > ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia > parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas > ją > kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą. > Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios > vartotojų > teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir > šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios > mėsos > savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, > beje, > ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai > nerūkoma). > Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? >