Tema: Re: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: Nemo
Data: 2009-10-22 10:53:49
mano kaimynas rūko mėsą ir prekiauja ja Halės turgavietėje. nuo to laiko, 
kai jis šiuo verslu dėl krizės pradėo užsiimti - parduotuvėje mėsos gaminių 
nebeperku.




"BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message 
news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net...
> perpastinu :)
>
> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" mėsa
> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti
> mėnesius?
> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik
> mirkyta.
>
> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys:
>
> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama 
> keliasdešimt
> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos.
> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas)
> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus 
> produktas.
> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų
> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis 
> greitai
> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį
> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario 
> temperatūroje
> nesugesti gali ištisas savaites.
>
> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys:
>
> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą 
> bei
> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda
> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo
> bakterijoms smagiau.
> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" -
> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis
> bakterijoms.
> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo
> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų,
> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe
> bakterijoms.
> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, 
> drėgmės
> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia
> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas 
> ją
> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą.
> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios 
> vartotojų
> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir
> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios 
> mėsos
> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, 
> beje,
> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai 
> nerūkoma).
> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes?
>