Tema: Re: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: BishopaZ
Data: 2009-10-23 09:27:18
pilnai pritariu


"RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net...
> Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai 
> perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai 
> vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai 
> maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek 
> apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to 
> adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu 
> produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, 
> tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu 
> nedariau :)
>
> "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message 
> news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net...
>> nu as durnas alia...
>>
>> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai 
>> sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta 
>> mesa parduotuvese?
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message 
>> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net...
>>> perpastinu :)
>>>
>>> Gerbiamieji, ar kada nors klauste savs, kodl parduotuvin "rkyta" msa
>>> ilumoj sugenda per por dien, kai tokia pat kaimika - gali stovti
>>> mnesius?
>>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvse nra rkytos msos. Yra tik
>>> mirkyta.
>>>
>>> Kodl negenda rkyta msa? Yra kelios prieastys:
>>>
>>> 1. Jinai yra padiovinta (rkant msa dista, taip prarasdama keliasdeimt
>>> procent mass), o kuo maiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos.
>>> 2. Jinai yra gerai sdyta (o druska - puikiausias konservantas)
>>> 3. Joje nra papildom puvim skatinani mediag, tai natralus produktas.
>>> 4. Rkant ms, ant jos gabalo susidaro apsaugin mineralini mediag
>>> plvel, o pati msa sterilizuojasi. pjovos vietoje vandens likutis greitai
>>> igaruoja, druskos koncentracija padidja, taip sudarydama apsaugin
>>> sluoksn. Dl to net prapjautas rkytos msos gabalas kambario temperatroje
>>> nesugesti gali itisas savaites.
>>>
>>> Kodl genda parduotuvin msa? Irgi yra kelios prieastys:
>>>
>>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatori tirpale (taip, yra ir "rkyt" kvap bei
>>> skon suteikiantys aromatizatoriai), o dl mirkymo ji ne tik nepraranda
>>> mass, bet ir pasunkja iki 10-20 procent. O kuo daugiau drgms, tuo
>>> bakterijoms smagiau.
>>> 2. Dalis druskos tokioje msoje pakeiiama "skonio ir kvapo stiprikliu" -
>>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sr skon, bet netrukdo daugintis
>>> bakterijoms.
>>> 3. Kad msos skonis bt stipresnis, jinai daniausiai mirkoma kraujo
>>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugum msoje esani tirpi mediag,
>>> taip sustiprindamas msik skon, bet kartu tampa itin gera terpe
>>> bakterijoms.
>>> 4. Ar prapjausi parduotuvins mirkytos msos gabal, ar neprapjausi, drgms
>>> ten tiek, kad jokia apsaugin druskos plvel nesusidarys. Todl tokia
>>> parduotuvin msa pti prads labai labai greitai. Palaik kelias dienas j
>>> kambario temperatroje, gausite puvsio gabal.
>>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur iri visokios vartotoj
>>> teisi apsaugos organizacijos  tai, kad mirkyta msa vadinama rkyta ir
>>> itaip apgaudinjami pirkjai? iaip ar taip, maiausiai viena tokios msos
>>> savyb - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, 
>>> beje,
>>> ir gamybos metodas (parduotuvin rkyta msa, kaip matme, visai nerkoma).
>>> Taigi, prekybininkai mus liai apgaudinja, o k mes?
>>>
>>
>>
>
>