pilnai pritariu "RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net... > Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai > perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai > vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai > maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek > apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to > adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu > produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, > tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu > nedariau :) > > "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message > news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net... >> nu as durnas alia... >> >> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai >> sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta >> mesa parduotuvese? >> >> >> >> >> >> >> >> >> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message >> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... >>> perpastinu :) >>> >>> Gerbiamieji, ar kada nors klauste savs, kodl parduotuvin "rkyta" msa >>> ilumoj sugenda per por dien, kai tokia pat kaimika - gali stovti >>> mnesius? >>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvse nra rkytos msos. Yra tik >>> mirkyta. >>> >>> Kodl negenda rkyta msa? Yra kelios prieastys: >>> >>> 1. Jinai yra padiovinta (rkant msa dista, taip prarasdama keliasdeimt >>> procent mass), o kuo maiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos. >>> 2. Jinai yra gerai sdyta (o druska - puikiausias konservantas) >>> 3. Joje nra papildom puvim skatinani mediag, tai natralus produktas. >>> 4. Rkant ms, ant jos gabalo susidaro apsaugin mineralini mediag >>> plvel, o pati msa sterilizuojasi. pjovos vietoje vandens likutis greitai >>> igaruoja, druskos koncentracija padidja, taip sudarydama apsaugin >>> sluoksn. Dl to net prapjautas rkytos msos gabalas kambario temperatroje >>> nesugesti gali itisas savaites. >>> >>> Kodl genda parduotuvin msa? Irgi yra kelios prieastys: >>> >>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatori tirpale (taip, yra ir "rkyt" kvap bei >>> skon suteikiantys aromatizatoriai), o dl mirkymo ji ne tik nepraranda >>> mass, bet ir pasunkja iki 10-20 procent. O kuo daugiau drgms, tuo >>> bakterijoms smagiau. >>> 2. Dalis druskos tokioje msoje pakeiiama "skonio ir kvapo stiprikliu" - >>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sr skon, bet netrukdo daugintis >>> bakterijoms. >>> 3. Kad msos skonis bt stipresnis, jinai daniausiai mirkoma kraujo >>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugum msoje esani tirpi mediag, >>> taip sustiprindamas msik skon, bet kartu tampa itin gera terpe >>> bakterijoms. >>> 4. Ar prapjausi parduotuvins mirkytos msos gabal, ar neprapjausi, drgms >>> ten tiek, kad jokia apsaugin druskos plvel nesusidarys. Todl tokia >>> parduotuvin msa pti prads labai labai greitai. Palaik kelias dienas j >>> kambario temperatroje, gausite puvsio gabal. >>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur iri visokios vartotoj >>> teisi apsaugos organizacijos tai, kad mirkyta msa vadinama rkyta ir >>> itaip apgaudinjami pirkjai? iaip ar taip, maiausiai viena tokios msos >>> savyb - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, >>> beje, >>> ir gamybos metodas (parduotuvin rkyta msa, kaip matme, visai nerkoma). >>> Taigi, prekybininkai mus liai apgaudinja, o k mes? >>> >> >> > >