"ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message news:hbrh1q$njg$1@trimpas.omnitel.net... > mano durna galva da biski yr skirtumas tarp cirskinimo/karsto rukymo ir > salto rukymo... vnz viskas px vistiek mirsim :) karstas rukymas nera cirskinimas imho > > "RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net... >> Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai >> perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai >> vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai >> maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek >> apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to >> adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu >> produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, >> tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu >> nedariau :) >> >> "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message >> news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net... >>> nu as durnas alia... >>> >>> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra >>> afigienai sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" >>> beigi mirkyta mesa parduotuvese? >>> >>> >>> >>> >>> >>> >>> >>> >>> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message >>> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... >>>> perpastinu :) >>>> >>>> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" >>>> mėsa >>>> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti >>>> mėnesius? >>>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik >>>> mirkyta. >>>> >>>> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys: >>>> >>>> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama >>>> keliasdešimt >>>> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi >>>> bakterijos. >>>> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas) >>>> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus >>>> produktas. >>>> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų >>>> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis >>>> greitai >>>> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį >>>> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario >>>> temperatūroje >>>> nesugesti gali ištisas savaites. >>>> >>>> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys: >>>> >>>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" >>>> kvapą bei >>>> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda >>>> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo >>>> bakterijoms smagiau. >>>> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo >>>> stiprikliu" - >>>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo >>>> daugintis >>>> bakterijoms. >>>> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo >>>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių >>>> medžiagų, >>>> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe >>>> bakterijoms. >>>> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, >>>> drėgmės >>>> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia >>>> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias >>>> dienas ją >>>> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą. >>>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios >>>> vartotojų >>>> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta >>>> ir >>>> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios >>>> mėsos >>>> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, >>>> beje, >>>> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai >>>> nerūkoma). >>>> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? >>>> >>> >>> >> >> > >