Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu nedariau :) "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net... > nu as durnas alia... > > ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai > sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta > mesa parduotuvese? > > > > > > > > > "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message > news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net... >> perpastinu :) >> >> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" >> mėsa >> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti >> mėnesius? >> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik >> mirkyta. >> >> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys: >> >> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama >> keliasdešimt >> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos. >> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas) >> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus >> produktas. >> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų >> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis >> greitai >> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį >> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario >> temperatūroje >> nesugesti gali ištisas savaites. >> >> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys: >> >> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą >> bei >> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda >> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo >> bakterijoms smagiau. >> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" - >> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis >> bakterijoms. >> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo >> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų, >> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe >> bakterijoms. >> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, >> drėgmės >> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia >> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas >> ją >> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą. >> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios >> vartotojų >> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir >> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios >> mėsos >> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, >> beje, >> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai >> nerūkoma). >> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? >> > >