Tema: Re: OT: Kavos aparatai
Autorius: Bronco
Data: 2014-04-15 15:35:56
On 2014-04-15 09:08, mrlz777 wrote:
> Sveiki,
>
> nieko neismanom apie kavos aparatus tai vakar vaikstant elektromarkte
> kilo keletas klausimu.
>

Kaip matau, jums šis klausimas aktualus ir dedate tam tikrų pastangų jį 
spręsdami, bet tokiu atveju pradėjote ne tuo to galo. Reikėjo pradžiai 
internete pasiskaityti apie aparatų tipus, o kai atrinksite sau tinkamą, 
tada jau gilintis į konkrečius modelius. Nes dabar pokalbiai tik apie 
savikainas, didelis ar mažas aparatas ir pan., o esminių dalykų taip ir 
nepasakyta:

1. Kaip supratau, kalbame apie espresso. Ar norite tikrą espresso 
gamintis namie? (Tikras yra tas, kuris pagamintas laikantis visų 
technologinių espresso gamybos proceso detalių iš šviežiai skrudintos ir 
prieš pat gamybos momentą su "teisingu" kavos malimo aparatu sumaltos 
kavos);

2. Jei norite, tai ar pasiryžę šiek tiek įdėti pastangų pasimokant jį 
gaminti ir ar galite tam skirti minimum ~2800 ltl?

3. Jei noro mokytis nėra ir (ar) pinigų geram espresso irgi nėra, tada 
tikruosius espresso aparatus paliekam už borto ir pereinam prie 
kapsulinių arba automatų.


Pirmas dalykas, kurį reikia iškart įsisąmoninti, abu šitie aparatų tipai 
yra KOMPROMISAS gaminant espresso! Kompromisas vardan kainos, patogumo 
ir (ar) gamybos greičio. Jei įsivaizduojate, jog nusipirksite pilnai 
automatinį espresso aparatą ir jis jums gamins tokį pat puikų espresso, 
kaip Italijos restoranuose, tai gausiai apsiriksite. Net tie buitiniai 
automatiniai aparatai, kurie kainuoja po 2000-3000 EUR ar dar brangiau, 
viso labo gamina tik pakankamai gerą espresso, nuostabaus - ne.

Tai kokia išvada? Jei esi kavos gurmanas ir turi DAUG PINIGŲ tam 
reikalui, gali rinktis pilnai automatinį LABAI BRANGŲ automatą ir 
greičiausiai jo pagamintos espresso kavos skonis tave tenkins ilgą 
laiką. Bet šiuo atveju kalba eina apie tikrai didelius pinigus 
(tūkstančiai litų ar net eurų). Visi automatiniai kavos aparatais iki 
1000 eur, principe, yra pinigų išmėtimas į balą, nes jie gamina ne ką 
geriau, nei pats pasigamintum su pigiu aparatu su rageliu už porą šimtų 
litų. T.y. jų vienintelis privalumas, jog prastą espresso gaminti gali 
labai greitai, patogiai ir pigiai. Šioje vietoje tokių aparatų 
privalumai ir baigiasi.

Kapsuliniai aparatai yra kažkas tarpinio tarp tikro espresso aparato su 
rageliu ir pigaus automato. T.y. tokie aparatai yra santykinai 
nebrangūs, espresso gaminti su jais dar vis patogu ir greita. Esminiai 
trūkumai yra tie, jog kavos kaina ženkliai paauga dėl kapsulių ir 
esspresso skonis yra stabiliai vidutiniškas (nuo neypatingo iki neblogo, 
priklausomai nuo kapsulių). Dar pora privalumų, jog gali turėti daug 
espresso rūšių ir jas kaitalioti nors ir kas kiekvieną puodelį, ir, kaip 
taisyklė, kapsuliniai espresso aparatai būna gražūs :)

Pačios kapsulės nėra nei gėris, nei blogis, o va su kapsulių tūriniu jau 
būna įvairiau. Nors kapsulių gamintojai dievagojasi, jog juose nieko, 
apart šviežiais sumaltos ir vakuume užantspauduotos kavos nėra, bet 
kartais gerdamas tokią kavą aš susidarydavau priešingą įspūdį. Mano 
galva, kapsulinius aparatus turi rinktis ne kavos gurmanai, o įmonių 
vadovai savo ofisams, nes tai ženkliai geresnis sprendimas įmonei 
vaišinant klientus, nei tos Saeco ir panašios "spintos", verdančios 
lankytojams ne "Espresso", o "Express" kavą :)

Žodžiu, pradžiai būtinas esminis sprendimas dėl kavos aparato tipo, ir 
jei tai bus "tikras" espresso aparatas, tada galėsiu ką nors patarti. 
Kapsuliniai ir automatai man jau yra praeitas etapas ir jais 
nebesidomiu, todėl konkrečių modelių nepaminėsiu.