On 2014-04-15 09:08, mrlz777 wrote: > Sveiki, > > nieko neismanom apie kavos aparatus tai vakar vaikstant elektromarkte > kilo keletas klausimu. > Kaip matau, jums šis klausimas aktualus ir dedate tam tikrų pastangų jį spręsdami, bet tokiu atveju pradėjote ne tuo to galo. Reikėjo pradžiai internete pasiskaityti apie aparatų tipus, o kai atrinksite sau tinkamą, tada jau gilintis į konkrečius modelius. Nes dabar pokalbiai tik apie savikainas, didelis ar mažas aparatas ir pan., o esminių dalykų taip ir nepasakyta: 1. Kaip supratau, kalbame apie espresso. Ar norite tikrą espresso gamintis namie? (Tikras yra tas, kuris pagamintas laikantis visų technologinių espresso gamybos proceso detalių iš šviežiai skrudintos ir prieš pat gamybos momentą su "teisingu" kavos malimo aparatu sumaltos kavos); 2. Jei norite, tai ar pasiryžę šiek tiek įdėti pastangų pasimokant jį gaminti ir ar galite tam skirti minimum ~2800 ltl? 3. Jei noro mokytis nėra ir (ar) pinigų geram espresso irgi nėra, tada tikruosius espresso aparatus paliekam už borto ir pereinam prie kapsulinių arba automatų. Pirmas dalykas, kurį reikia iškart įsisąmoninti, abu šitie aparatų tipai yra KOMPROMISAS gaminant espresso! Kompromisas vardan kainos, patogumo ir (ar) gamybos greičio. Jei įsivaizduojate, jog nusipirksite pilnai automatinį espresso aparatą ir jis jums gamins tokį pat puikų espresso, kaip Italijos restoranuose, tai gausiai apsiriksite. Net tie buitiniai automatiniai aparatai, kurie kainuoja po 2000-3000 EUR ar dar brangiau, viso labo gamina tik pakankamai gerą espresso, nuostabaus - ne. Tai kokia išvada? Jei esi kavos gurmanas ir turi DAUG PINIGŲ tam reikalui, gali rinktis pilnai automatinį LABAI BRANGŲ automatą ir greičiausiai jo pagamintos espresso kavos skonis tave tenkins ilgą laiką. Bet šiuo atveju kalba eina apie tikrai didelius pinigus (tūkstančiai litų ar net eurų). Visi automatiniai kavos aparatais iki 1000 eur, principe, yra pinigų išmėtimas į balą, nes jie gamina ne ką geriau, nei pats pasigamintum su pigiu aparatu su rageliu už porą šimtų litų. T.y. jų vienintelis privalumas, jog prastą espresso gaminti gali labai greitai, patogiai ir pigiai. Šioje vietoje tokių aparatų privalumai ir baigiasi. Kapsuliniai aparatai yra kažkas tarpinio tarp tikro espresso aparato su rageliu ir pigaus automato. T.y. tokie aparatai yra santykinai nebrangūs, espresso gaminti su jais dar vis patogu ir greita. Esminiai trūkumai yra tie, jog kavos kaina ženkliai paauga dėl kapsulių ir esspresso skonis yra stabiliai vidutiniškas (nuo neypatingo iki neblogo, priklausomai nuo kapsulių). Dar pora privalumų, jog gali turėti daug espresso rūšių ir jas kaitalioti nors ir kas kiekvieną puodelį, ir, kaip taisyklė, kapsuliniai espresso aparatai būna gražūs :) Pačios kapsulės nėra nei gėris, nei blogis, o va su kapsulių tūriniu jau būna įvairiau. Nors kapsulių gamintojai dievagojasi, jog juose nieko, apart šviežiais sumaltos ir vakuume užantspauduotos kavos nėra, bet kartais gerdamas tokią kavą aš susidarydavau priešingą įspūdį. Mano galva, kapsulinius aparatus turi rinktis ne kavos gurmanai, o įmonių vadovai savo ofisams, nes tai ženkliai geresnis sprendimas įmonei vaišinant klientus, nei tos Saeco ir panašios "spintos", verdančios lankytojams ne "Espresso", o "Express" kavą :) Žodžiu, pradžiai būtinas esminis sprendimas dėl kavos aparato tipo, ir jei tai bus "tikras" espresso aparatas, tada galėsiu ką nors patarti. Kapsuliniai ir automatai man jau yra praeitas etapas ir jais nebesidomiu, todėl konkrečių modelių nepaminėsiu.