Tema: Re: OT: Kavos aparatai
Autorius: Donas
Data: 2014-04-15 18:04:26
Tai verta investuot 2klt i RANCILIO Silvia espresso ir 1klt i RANCILIO kavos 
malimo aparata?
Nuo visu Saeco ir Jura seniai apemusi gili depresija...



"Bronco" <TRINTI_bronco.mail@gmail.com> wrote in message 
news:lij93c$6eb$1@trimpas.omnitel.net...
On 2014-04-15 09:08, mrlz777 wrote:
> Sveiki,
>
> nieko neismanom apie kavos aparatus tai vakar vaikstant elektromarkte
> kilo keletas klausimu.
>

Kaip matau, jums šis klausimas aktualus ir dedate tam tikrų pastangų jį
spręsdami, bet tokiu atveju pradėjote ne tuo to galo. Reikėjo pradžiai
internete pasiskaityti apie aparatų tipus, o kai atrinksite sau tinkamą,
tada jau gilintis į konkrečius modelius. Nes dabar pokalbiai tik apie
savikainas, didelis ar mažas aparatas ir pan., o esminių dalykų taip ir
nepasakyta:

1. Kaip supratau, kalbame apie espresso. Ar norite tikrą espresso
gamintis namie? (Tikras yra tas, kuris pagamintas laikantis visų
technologinių espresso gamybos proceso detalių iš šviežiai skrudintos ir
prieš pat gamybos momentą su "teisingu" kavos malimo aparatu sumaltos
kavos);

2. Jei norite, tai ar pasiryžę šiek tiek įdėti pastangų pasimokant jį
gaminti ir ar galite tam skirti minimum ~2800 ltl?

3. Jei noro mokytis nėra ir (ar) pinigų geram espresso irgi nėra, tada
tikruosius espresso aparatus paliekam už borto ir pereinam prie
kapsulinių arba automatų.


Pirmas dalykas, kurį reikia iškart įsisąmoninti, abu šitie aparatų tipai
yra KOMPROMISAS gaminant espresso! Kompromisas vardan kainos, patogumo
ir (ar) gamybos greičio. Jei įsivaizduojate, jog nusipirksite pilnai
automatinį espresso aparatą ir jis jums gamins tokį pat puikų espresso,
kaip Italijos restoranuose, tai gausiai apsiriksite. Net tie buitiniai
automatiniai aparatai, kurie kainuoja po 2000-3000 EUR ar dar brangiau,
viso labo gamina tik pakankamai gerą espresso, nuostabaus - ne.

Tai kokia išvada? Jei esi kavos gurmanas ir turi DAUG PINIGŲ tam
reikalui, gali rinktis pilnai automatinį LABAI BRANGŲ automatą ir
greičiausiai jo pagamintos espresso kavos skonis tave tenkins ilgą
laiką. Bet šiuo atveju kalba eina apie tikrai didelius pinigus
(tūkstančiai litų ar net eurų). Visi automatiniai kavos aparatais iki
1000 eur, principe, yra pinigų išmėtimas į balą, nes jie gamina ne ką
geriau, nei pats pasigamintum su pigiu aparatu su rageliu už porą šimtų
litų. T.y. jų vienintelis privalumas, jog prastą espresso gaminti gali
labai greitai, patogiai ir pigiai. Šioje vietoje tokių aparatų
privalumai ir baigiasi.

Kapsuliniai aparatai yra kažkas tarpinio tarp tikro espresso aparato su
rageliu ir pigaus automato. T.y. tokie aparatai yra santykinai
nebrangūs, espresso gaminti su jais dar vis patogu ir greita. Esminiai
trūkumai yra tie, jog kavos kaina ženkliai paauga dėl kapsulių ir
esspresso skonis yra stabiliai vidutiniškas (nuo neypatingo iki neblogo,
priklausomai nuo kapsulių). Dar pora privalumų, jog gali turėti daug
espresso rūšių ir jas kaitalioti nors ir kas kiekvieną puodelį, ir, kaip
taisyklė, kapsuliniai espresso aparatai būna gražūs :)

Pačios kapsulės nėra nei gėris, nei blogis, o va su kapsulių tūriniu jau
būna įvairiau. Nors kapsulių gamintojai dievagojasi, jog juose nieko,
apart šviežiais sumaltos ir vakuume užantspauduotos kavos nėra, bet
kartais gerdamas tokią kavą aš susidarydavau priešingą įspūdį. Mano
galva, kapsulinius aparatus turi rinktis ne kavos gurmanai, o įmonių
vadovai savo ofisams, nes tai ženkliai geresnis sprendimas įmonei
vaišinant klientus, nei tos Saeco ir panašios "spintos", verdančios
lankytojams ne "Espresso", o "Express" kavą :)

Žodžiu, pradžiai būtinas esminis sprendimas dėl kavos aparato tipo, ir
jei tai bus "tikras" espresso aparatas, tada galėsiu ką nors patarti.
Kapsuliniai ir automatai man jau yra praeitas etapas ir jais
nebesidomiu, todėl konkrečių modelių nepaminėsiu.