On 2012-12-05 22:32, tomasz wrote: > o nera taip, kad tirsciai tik sukelia toki jausma? Ne tame reikalas. Kavoje yra dar visokių medžiagų apart kofeino ir kai tu ją užplikai, tos medžiagos ima tirpti karštame vandenyje. Ir jos pasklinda ne visos vienu metu, o palaipsniui. Pvz. griežta espresso kavos taisyklė (be apibrėžtos vandens temperatūros ir spaudimo) yra ta, jog karštas vanduo per ragelyje esančius tirščius turi tekėti ne ilgiau kaip ~20-30s. Pagal mano skonį, optimalu 21-27s. priklausomai nuo pupelių rūšies. Taip yra todėl, jog vėliau pradeda skirtis medžiagos, kurios apkartina kavą. Taip pat ir visam kofeinui iš kavos išsiskirti tų ~20-30s nepakanka, dalis jo išsiskiria vėliau. Būtent todėl palikus tirščius mirkti karštame vandenyje, kaip tai dažniausiai atsitinka plikant, gauname ne skaniausią, bet stipriausią kavą. > o ir maltoj kavoje yr daugiau kofeino negu pupelese? Ne. Nes malta kava yra tos pačios pupelės, tik sumaltos. > siaip bandziau per aparata kavos ragaut espresso is maltos ir is pupeliu, > tai is maltos (buvo jacobs likutis) tai sudas totalus... Jacobs yra šlamštas, todėl nieko keisto. Be to, jei sumali kavą ir ją saugai tokioje būsenoje, espresso skonis iš tokios kavos bus prastesnis nei iš šviežiai sumaltos. Net ir iš šviežiai sumaltų Jacobs pupelių gautųsi kažkiek skanesnis espresso, nei iš tos pačios maltos Jacobs kavos. Nori nuostabaus espresso, pupeles turi malti su gera kavamale prieš pat gaminant. Dar geriau, kai aparatas yra be dozatoriaus ir mali pupeles tiesiai į ragelį kiek reikia tam kartui (porcijai).