On 2012-12-06 08:58, Vitas wrote: > O kaip toksai aparatas? > http://www.krinona.lt/index.php?s_id=6&p_id=2528&lang=lt > Pirmas dalykas, tai ne espresso kavos aparatas, apie kuriuos pagrinde dabar kalbam. Tai vienas iš variantų paruošti plikomą kavą. Kad šitą aparatą įvertinti (tiksliau tokį paruošimo būdą), reiktų turbūt lyginti su paprastu "liaudišku" kavos užplikinimu puodelyje. Tada iškart matomas vienas pliusas ir vienas minusas. Pliusas, jog karštas vanduo per kavos tirščius netekės ilgiau nei mano minėtos 30 sekundžių, todėl kava nespės įgauti kartumo ir nebus žudančiai stipri. Bet yra ir riebus minusas - per kavos tirščius tekės praktiškai verdantis vanduo, kas irgi yra blogai. Mėgstantiems užplikomą kavą ir nenorintiems ne žiūrėti į aukštąjį pilotažą su espresso, aš rekomenduočiau kitą jos gamybos metodą. Be to, nereiks pirkti jokių brangių aparatų. Įsigykite, jei dar neturite, stiklinį arbatinuką su švirkšto principu veikiančiu filtru, kokie parduodami arbatai gaminti. Dar reikės laikrodžio, rodančio sekundes :) Ir gal būt pirmiems kartams praverstų termometras vandens temperatūrai pamatuoti. Paskui jau žinosite per kiek laiko vanduo atvėsta iki reikiamos temperatūros. Sumaltą kavą (geriausia malti patiems) suberiat į minėtą arbatinuką, užverdate vandenį, ir, arba pamatuojate su termometru per kiek sekundžių jis pas jus atvėsta iki 95-96 laipsnių, arba šiaip leidžiat pastovėt kokių 40-60 sekundžių ir užpilate kavą. Toliau skaičiuojate sekundes nuo pat užpylimo momento. Kai priskaičiuojate 20-21 sekunde, spaudžiate "švirkštą" ir nufiltruojate tirščius. Labai skubėt nereikia, nes kava gerai užkemša filtruojantį elementą, bet ir varnų šaudyti irgi neverta, nes procesui turite ~10s. Ir staigiai išpilstote kavą į puodelius. Kiek pajausite pagerėjusį plikomos kavos skonį, aš nežinau, patys nuspręskite, bet faktas bus tas, jog išvengsite ir kavos perkaitinimo ir pernelyg ilgo tirščių buvimo karštame vandenyje. Bent jau pabandykite, nes būdas nereikalauja didelių investicijų.