Taip, Briedis teisingai papasakojo. Taip būdavo anksčiau. Bobulytės kelias dienas rinkdavo grietinėlę kol sukaupdavo didesnį kiekį. Tada šiek tiek pašildydavo , supildavo į medinę sviestamušę ir mušdavo sviestą. Išeidavo baltas, arba geltonas. Baltas geresnis. Esu mušęs ne kartą. Tai buvo vaikystėje kaime pas tetą, ir prieš dvidešimt mwetų, kai turėjau tik dvi karves.Dabar žmonės turi elektrinius separatorius Maždaug iš 10 ltr. pieno išeina 1 - 1,3ltr.grietinėlės. Iš nuriebalinto pieno gamindavau varškę. Grietinę, varškę, pieną veždavau į Vilnių klientams. Mano pieno bakteriniai, somatiniai rodikliai visą laiką būdavo 5-10 kartų geresni už aukščiausios rūšies pieno rodiklius, nes labai prižiūrėjau karves, tikrindavau jų sveikatą, susirgusiųjų pieną ištirdavau Vilniuje laboratorijoje, kur nustatydavo bakterijos sukelėją ir atatinkamai- vaistus. Sergančios karvės pieno niekada nepildavau į sveikų karvių, o išpildavau lauk. Pagal sanitarijos reikalavimus, net 7 dienas pildavau laukan pieną. Veršeliams negalima jo duoti. Oi, labai sudėtinga pagaminti švarų pieną. Rankomis melžiant sunku. Išvesdavau karvę iš tvarto į lauką kur nėra dulkių, su šepečiu kruopščiai nuvalydavau šonus, pririšdavau prie kojos uodegą, nuplaudavau gerai tešmenį, spenius, sausai nušluostydavau. Tada nusiplaudavau rankas ir melždavau. Taip galima žaisti tik turint vieną karvę. Šiaip, tai turėjau melžimo aparatą, specialų 1000ltr. talpos šaldytuvą. Jį pirmiausiai atšaldydavau, po to melždavome karves ir pildavome pieną. Pienas per valandą atšaldavo iki 4C, tad bakterijos nesidaugindavo. Šiaip , ką tik pamelžtame piene esančios bakterijos būna lyg užkonservuotos, vėliau pradeda daugintis. Daugybė visokiausių patenka iš oro. Sugižęs pienas yra pilnas bakterijų,labai nesveikas. Vėliau, jam surūgus, rūgimo bakterijos išnaikina blogasias ir rūgūsį galite valgyti. Žinoma, jei jis iš aukščiausios rūšies pieno. Manau, kad iš 100 bobulyčių tik viena ar mažiau sudeba pagaminti :) aukščiausios rūšies pieną. Tad niekada neperku iš žmonių, tik retai iš maximos, nes pieno kombinatuose, nors ten primaišo visokiausio, net ir sergančių karvių pieno, jį technologiškai apdoroja nuo bakterijų.Kitas dalykas, kad gal prideda ir konservantų, bet kur jų neprideda? Jei nemyli karvių, tai šį darbą prilyginčiau katorgai- labai sunkus ir nepelningas, esi pririštas, nes karvę reikia bent du kartus kiekvieną dieną melžti. Nėra nei švenčių, nei sekmadienių, nei šabo. Diena iš dienos, savaitė po savaitės, metai po metų. Štai kodėl dabar , kaip sakoma reklamose,kai neturiu karvių, gyvenu kaip rojuje. :) -- Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/lmenas/?st_id=19459