Tema: Raši paši . Šimtoji savaitė
Autorius: cc
Data: 2012-03-20 09:17:04

Taip, Briedis teisingai papasakojo. Taip būdavo anksčiau. Bobulytės
kelias dienas rinkdavo grietinėlę kol sukaupdavo didesnį kiekį. Tada
šiek tiek pašildydavo , supildavo į medinę sviestamušę ir mušdavo
sviestą. Išeidavo baltas, arba geltonas. Baltas geresnis. Esu mušęs ne
kartą. Tai buvo vaikystėje kaime pas tetą, ir prieš dvidešimt mwetų,
kai turėjau tik dvi karves.Dabar žmonės turi elektrinius separatorius
Maždaug iš 10 ltr. pieno išeina 1 - 1,3ltr.grietinėlės. Iš
nuriebalinto pieno gamindavau varškę. Grietinę, varškę, pieną
veždavau į Vilnių klientams. Mano pieno bakteriniai, somatiniai
rodikliai visą laiką būdavo 5-10 kartų geresni už aukščiausios
rūšies pieno rodiklius, nes labai prižiūrėjau karves, tikrindavau jų
sveikatą, susirgusiųjų pieną ištirdavau Vilniuje laboratorijoje, kur
nustatydavo bakterijos sukelėją ir atatinkamai- vaistus. Sergančios
karvės pieno niekada nepildavau į sveikų karvių, o išpildavau lauk.
Pagal sanitarijos reikalavimus, net 7 dienas pildavau laukan pieną.
Veršeliams negalima jo duoti. Oi, labai sudėtinga pagaminti švarų
pieną. Rankomis melžiant sunku. Išvesdavau karvę iš tvarto į lauką
kur nėra dulkių, su šepečiu kruopščiai nuvalydavau šonus,
pririšdavau prie kojos uodegą, nuplaudavau gerai tešmenį, spenius,
sausai nušluostydavau. Tada nusiplaudavau rankas ir melždavau. Taip
galima žaisti tik turint vieną karvę. Šiaip, tai turėjau melžimo
aparatą, specialų 1000ltr. talpos šaldytuvą. Jį pirmiausiai
atšaldydavau, po to melždavome karves ir pildavome pieną. Pienas per
valandą atšaldavo iki 4C, tad bakterijos nesidaugindavo. Šiaip , ką tik
pamelžtame piene esančios bakterijos būna lyg užkonservuotos, vėliau
pradeda daugintis. Daugybė visokiausių patenka iš oro. Sugižęs pienas
yra pilnas bakterijų,labai nesveikas. Vėliau, jam surūgus, rūgimo
bakterijos išnaikina blogasias ir rūgūsį galite valgyti. Žinoma, jei
jis iš aukščiausios rūšies pieno. Manau, kad iš 100 bobulyčių tik
viena ar mažiau sudeba pagaminti :) aukščiausios rūšies pieną. Tad
niekada neperku iš žmonių, tik retai iš maximos, nes pieno
kombinatuose, nors ten primaišo visokiausio, net ir sergančių karvių
pieno, jį technologiškai apdoroja nuo bakterijų.Kitas dalykas, kad gal
prideda ir konservantų, bet kur jų neprideda? Jei nemyli karvių, tai
šį darbą prilyginčiau katorgai- labai sunkus ir nepelningas, esi
pririštas, nes karvę reikia bent du kartus kiekvieną dieną melžti.
Nėra nei švenčių, nei sekmadienių, nei šabo. Diena iš dienos,
savaitė po savaitės, metai po metų. Štai kodėl dabar , kaip sakoma
reklamose,kai neturiu karvių, gyvenu kaip rojuje. :)

-- 
Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/lmenas/?st_id=19459