Tema: Raši paši . Šimtoji savaitė
Autorius: jona
Data: 2012-03-20 11:05:23

Trumpai paaiškinsiu apie tai, kaip iš briedžio nupasakoto cilindro
formos metalinio indo būdavo atskiriama grietinėlė: apačioje indo
būdavo įstatytas nedidelis, maždaug mažojo piršto storumo, trumpas
vamzdelis, per kurį būdavo nuleidžiamas atšaldytas pienas.  Virš
vamzdelio - vertikalus, maždaug poros centimetrų pločio ir kokių
dešimties /o gal ir ilgesnis/ vertikalus stiklinis langelis, per kurį
matydavosi, kada prasideda grietinėlės sluoksnis. Va, ir visa
"politika"... Šį metodą atsimenu nuo vaikystės, nes tėvai, nors ir
gyveno mieste, bet turėdavo karvytę, kad sunkiu buržuaziniu laikmečiu
jų keturi vaikučiai nebadautų. cecius labai vaizdžiai papasakojo apie
melžimą ir pritariu jam, kad pieno turguje iš bobučių nereikia
pirkti... Neseniai per History kanalą mačiau BBC filmą Edvardo laikų
ūkininkai - ten buvo rodoma visa melžimo procedūra ir mano aprašytas
grietinėlės atskyrimo būdas, ir dar ypatingas sviesto gaminimo būdas.
Labai įdomu.

-- 
Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/lmenas/?st_id=19459