"Nemo" <isitikines@hotmail.com> wrote in message news:git5s2$q19$1@trimpas.omnitel.net... > minutėmis nepasakysiu, bet jei užmerksi prieš kiek laiko, tai realiai > vandeniui užvirus, išjungi vyryklę ir puodą ir palieki uždengtą. oineeeeee.... Pusžaliai jie tada būna. Visgi žirnių virimo laiką gali nustatyt tik patirties dėka. Niekad nematavau su laikmačiu, tad nežinau net apytiksliai. Vienžo, žirnius mirkyt visgi būtina. Nes jei neišmirkysi prieš virdamas tai gali gautis taip, kad išorė jau ima sukritinėt, o viduriukas dar kietas, net neišbrinkęs. Brrr..... Mano pagreitintas metodas: žirnius užpili verdančiu vandeniu, ne mažiau nei 2x žirnių tūrio, tada jie išbrinksta per kokį pusvalandį ar daugiau. Ar žirniai išbrinkę pakankamai galima paprastai - paragavus. Jei jo šerdis dar sausa/neišbrinkus/kieta - dar palik kuriam laikui. Toliau juos reikia kruopščiai praplaut, kad nusiplautų visi žirnių "miltai", dulkės; plaut, kol nupilamas vanduo pasidarys skaidrus. Toliau virimas. Žirnius užpylus vandeniu (aš pilu min. dvigubai vandens žirnių tūriui) ir uždėjus virt, svarbu nepražiopsot užvirimo momento, bo kitaip teks valyt :) Ant max ugnies užverdu, tada iškart sumažinu iki pačios įmanomai mažiausios ugnies, tada nusileidus putom visas likusias iškart nugriebiu. Toliau verdu min 5-15min. nuolatos ragaudamas. Išvirę žirniai truputėlį pakeičia savo skonį, iš gal kiek karstėlėjusių tampa vos salstelėję, va tada jie jau tikrai išvirę, toliau jau tik skonio reikalas, kiek juos suvirt, gal kažkas mėgsta košę, panašią į bulvių (brrrr....), bet dauguma mėgsta juos apykiečius, todėl juos galima jau ir išjungt :) Vat dėl padažiuko žirniams tai mane dauguma iškrypeliu išvadins, bet man patinka tuos žirniukus tiesiog užsibarsčius pipirų užsipilt paprasčiausiu aliejum. Nes be riebalo žirniai sucks, o aliejaus galima užsipilt DAUG :) Pažėjus į šią mano grafomaniją kilo mintis išleist vadovėlį "Žirnių virimas namų sąlygomis". Gal nurungčiau Oliverį... :) P.S. Žirnius kurių nesuvalgei negalima palikinėt sausų, todėl jiems išvirus vandens negalima nupylinet. Aš kartis juos pašildau net iki 3 kartų. Tik šansas, kad jie sukris didėja su kiekvienu pašildymu. Todėl būtina kruopščiai perplaut prieš kiekvieną pašildymą, ir virt visada naujame vandeny. Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt