Tema: Žirniai
Autorius: ShowmanaZ
Data: 2009-05-22 17:56:24
"Nemo" <isitikines@hotmail.com> wrote in message 
news:git5s2$q19$1@trimpas.omnitel.net...
> minutėmis nepasakysiu, bet jei užmerksi prieš kiek laiko, tai realiai 
> vandeniui užvirus, išjungi vyryklę ir puodą ir palieki uždengtą.

oineeeeee....  Pusžaliai jie tada būna. Visgi žirnių virimo laiką gali 
nustatyt tik patirties dėka. Niekad nematavau su laikmačiu, tad nežinau net 
apytiksliai.
Vienžo, žirnius mirkyt visgi būtina. Nes jei neišmirkysi prieš virdamas tai 
gali gautis taip, kad išorė jau ima sukritinėt, o viduriukas dar kietas, net 
neišbrinkęs. Brrr.....
Mano pagreitintas metodas: žirnius užpili verdančiu vandeniu, ne mažiau nei 
2x žirnių tūrio, tada jie išbrinksta per kokį pusvalandį ar daugiau. Ar 
žirniai išbrinkę pakankamai galima paprastai - paragavus. Jei jo šerdis dar 
sausa/neišbrinkus/kieta - dar palik kuriam laikui. Toliau juos reikia 
kruopščiai praplaut, kad nusiplautų visi žirnių "miltai", dulkės; plaut, kol 
nupilamas vanduo pasidarys skaidrus.
Toliau virimas. Žirnius užpylus vandeniu (aš pilu min. dvigubai vandens 
žirnių tūriui) ir uždėjus virt, svarbu nepražiopsot užvirimo momento, bo 
kitaip teks valyt :) Ant max ugnies užverdu, tada iškart sumažinu iki pačios 
įmanomai mažiausios ugnies, tada nusileidus putom visas likusias iškart 
nugriebiu. Toliau verdu min 5-15min. nuolatos ragaudamas. Išvirę žirniai 
truputėlį pakeičia savo skonį, iš gal kiek karstėlėjusių tampa vos 
salstelėję, va tada jie jau tikrai išvirę, toliau jau tik skonio reikalas, 
kiek juos suvirt, gal kažkas mėgsta košę, panašią į bulvių (brrrr....), bet 
dauguma mėgsta juos apykiečius, todėl juos galima jau ir išjungt :)
Vat dėl padažiuko žirniams tai mane dauguma iškrypeliu išvadins, bet man 
patinka tuos žirniukus tiesiog užsibarsčius pipirų užsipilt paprasčiausiu 
aliejum. Nes be riebalo žirniai sucks, o aliejaus galima užsipilt DAUG :)

Pažėjus į šią mano grafomaniją kilo mintis išleist vadovėlį "Žirnių virimas 
namų sąlygomis". Gal nurungčiau Oliverį... :) 


P.S. Žirnius kurių nesuvalgei negalima palikinėt sausų, todėl jiems išvirus 
vandens negalima nupylinet. Aš kartis juos pašildau net iki 3 kartų. Tik 
šansas, kad jie sukris didėja su kiekvienu pašildymu. Todėl būtina 
kruopščiai perplaut prieš kiekvieną pašildymą, ir virt visada naujame 
vandeny. 

Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt