Aliejai ir jų ribinė kaitinimo temperatūra Saulėgrąžų aliejus (nerafinuotas) – 107°C Saulėgrąžų aliejus (rafinuotas) – 232°C Rapsų aliejus – 240°C Alyvuogių aliejus (Extra virgin – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo) – 191°C Alyvuogių aliejus (virgin olive oil) – 216°C Alyvuogių aliejus (išspaudų) – 238°C Alyvuogių aliejus (extra light) – 242°C Sojų aliejus (nerafinuotas) – 160°C Sojų aliejus (rafinuotas) – 232°C Kukurūzų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C Linų sėklų aliejus (nerafinuotas) – 107°C Ryžių sėlenų aliejus – 254°C Migdolų aliejus – 216°C Avokado aliejus – 271°C Kokosų aliejus (nerafinuotas) – 177°C, rafinuotas – 232°C Medvilnės aliejus – 216°C Riešutų aliejus – 221°C Makadamijos aliejus – 210°C Palmių aliejus – 235°C Žemės riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C Sezamų aliejus (nerafinuotas) – 177°C Graikinių riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C Sviestas ir tas ima rūkti pakaitintas iki 177°C Pagal http://www.goodeatsfanpage.com/CollectedInfo/OilSmokePoints.htm "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:k1j6lc$u3k$1@trimpas.omnitel.net... > nežinau, ką tu turi momeny su geriausias, bet jeigu atsižvelgti į > sveikumą, tai principas yra tas, kad vienus aliejus galima kaitinti, kitų > ne. > > pvz., linų aliejus labai sveikas, bet jis tinka tik salotoms, jo kaitinti > negalima. taip pat ir saulėgrąžų aliejaus, moliūgų sėklų aliejaus ir kt. > dygminų ir migdolų aliejų galima tik pašildyti (pvz., brusketai), rapsų > aliejų galima pakaitinti iki vidutinės temperatūros (pilti į karštus > patiekalus), alyvų ir sezamo aliejų galima naudoti trumpam apkepimui, o > žemės riešutų aliejų galima įkaitinti iki aukštos temperatūros > > "Jeronimo" <bring@it.on> wrote in message > news:k1giq2$96f$1@trimpas.omnitel.net... >> Labas, >> >> nueinu į Maksimą ar IKI ir akys išsibėgioja nuo aliejų ir aliejukų >> gausybės. Neturiu nei laiko, nei pinigų visus išbandyti, tad ir klausiu: >> pvz., salotoms daryti ar mėsai kepti - kuris iš brangesnių tikrai geras, >> ką galite rekomenduoti? >> >> Ačiū. >>