nekas <nekas321TRINTI@gmail.com> wrote: > > Dauguma atveju - taip, bet ne universaliai. Jei taip butu visais atvejais - grauztum pusi ir butum laimingas. > Medis nera jau toks tipiskas angliavandenis, tai celiulioze, zmogaus > organizmas negali isisavinti celiuliozes, tai jeigu pjuvenu privalgysi - > tai jas ir issiksi.Nors lyg ir yra kazkokiu moksliniu bandymu kaip > suskaidyti celiulioze i tokius angliavandenius (starches), kurias Starch siaip jau yra krakmolas. Jei tu ji naudoji kaip angliavandeniu sinonima, esi stipriai neteisus. O kodel zmogaus organizmas neisisavina celiuliozes? Atsakymas i si klausima turetu daug ka paaiskinti. > zmogaus organizmas galetu isisavinti. Bet kazkaip vistiek tavo pavyzdys > su medziu yra bandymas prisipist prie zodziu. "Dauguma atveju tu teisus, > bet vistiek galiu rasti prie ko prisipist ir visokiu isimciu yra - todel > tu nusisneki" Nelabai isivaizduoju, kaip tau paprasciau pasakyt. Tu vartoji terminus kaip moteris savo jausmus - sako viena, turi omeny kita, is tiesu noretu trecio o gaunasi ketvirta. > > Ka kuom tamsta vadini, niekam neidomu. Kol nepradedi nusisneket. > Nebesikartosiu. Tik patikslinsiu kuris teiginys yra didesnis nusisnekejimas: > a) Zmogui butina valgyti cukru > b) Zmogui cukraus valgyti nebutina Zmogui cukrus NEBUTINAS. > > Cukrus yra sacharoze. Cukroos (cia daugiskaita) yra angliavandeniai, karbohidratai, glikanai ar dar kitaip vadinami junginiai. > > > > Kalbant apie metabolizma, labai svarbu buti tiksliam, nes lasteleje metabolizuojama ribota angliavandeniu imtis. Musu metabolizmui butina gliukoze, o ne sacharoze, fruktoze, galaktoze ar kiti junginiai. Gliukoze vadinti cukrumi yra mediku zargonas, kuris neretai turi drastisku pasekmiu pilno ju ziniu rinkinio neturintiems internetiniams dietu kaubojams. > > > > Ka dar noretum suzinoti? > Dar noreciau suzinoti: > 1. "Butina gliukoze" - ar butina valgyti jau "gatava gliukoze", t.y. > maista, kuris savo forma yra kuo artimesnis "gliukozei kraujyje", ar Ne, nebutina. Apykaitai tinka ir kai kurie gliukozes turintys polimerai. Ne visi. > sveikas (nekalbu apie diabetikus) organizmas visgi sugeba ja pasigaminti Yra toks procesas, gliukoneogeneze vardu. Ijungiamas nepalankios mitybos atvejais ir papildomai kainuojantis organizmui. > is labai daug ko? Prisiminkim, kad tema prasidejo nuo gerbiamo Audriaus > pasisakymo "cukrus butinas" tikriausiai turint galvoje > "normalu/tradicini" valgomaji cukru, o ne "gliukoze kraujyje". > 2. Kas atsitiks zmogui, kuris nevalgys jokio pridetinio cukraus, bet > valgys pvz. naturalius cukrus - vaisius, kuriuose daug frukozes, piena > su laktoze, ir kartu ir visokius kitokius angliavandenius (koses ir t.t.) Nieko nenutiks, tai pripratimo reikalas. Tiesa, vyresnio amziaus piliecius nuo nefermentuoto pieno gali istikti tryda. > 3. Kas atsitiks zmogui, kuris praktiskai nevalgys jokiu angliavandeniu, > tarkim iki 50g angliavadeniu per para. T.y. valgys tik baltymus (mesa, > zuvi, etc.), riebalus (tarkim alyvuogiu aliejus) ir darzoves (jose > angliavandeniai bet ten ju minimaliai, pagrinde tik skaidulos ir vanduo > - apie visokias bulves nekalbam). Kas atsitiks, klausk mediku. Pirmyksciai zmones panasiom maitinimosi salygom iki mudvieju kazkaip isgyveno S.