Labai seniai su mama gaminome. Vietoj salietros naudojom spirita. 5 kg mesos pildavo puse stiklines spirito. Salietra yra konservantas, o joje esantys nitritai padaro mesa raudona. Spiritas butent atlieka ta pacia funkcija - isnaikina bakterijas, kurios sukelia gedima, mesos pilkejima, pelesio viduje susidaryma. Siulyciau pasieskoti nitritines druskos, jei norit ryskios raudonos spalvos. Nors ir be jos pavykdavo isgauti grazia raudona mesa. Su kombainais neteko daryti. Paprasta mesmale, isimi peiliukus ir sieteli, uzsidedavo toks piltuvelis metalinis - kimstuvas. Mesa tikram skilandziui turi buti pjaustyta gabaliukais. Niekur nerandu pirkti tikro stambiagabalinio skilandzio, nes visi daro maltos mesos. Visiskai kitoks produktas. Dar dedavo i skilandi toki prieskoni - kolytas. Tokie kaip aguonos grudeliai. Juos sutrynus pakvipdavo labai lengvu cesnako kvapu. Kolytas dar lyg vadina cesnakiniu, bet nesu del to tikras. Kolytu turiu visa krepseli, kuriu pririnko viena gera tetule prie Zuvinto rezervato. Jei reikalas Vilniuje, galiu pasidalinti vardan tokio svento reikalo :) "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message news:ifs520$5dc$1@trimpas.omnitel.net... > Sveiki, pasitelkus patyrusias tetas gaminsim namie skilandzius. > Iskilo 2 klausimai. Pirmasis, tai kaip su virtuvinio kombaino kapojimo > funkcija, ar kas bandet mesyte kapoti, ar taip pat gerai kaip rankelem > pjaustant gauanas? Kokie uz ir pries? Kokius kombainus naudojate, ar > paleidziat kad pastoviai suktusi peilis ir metat mesa gabalais, ar ant > "pulsinio" rezimo, kazkaip...? > Kitas klausimas, tai ar butina namie gaminant toki daikta deti salietra? > Patyrusios seimininkutes, kurios pades procese, ir kuriu receptura > naudosim - visuomet salietros deda. Ar ji butina, ir kodel ji dedama (na > zinau, kad del mesytes spalvos, kad rudona isliktu), o kokiais dar > tikslais? As visai nenoriu jos deti... Kas bus jei nedesiu? > Jei nesunku paporinkite savo patirti, skilandziu gamybos namie, srity :) > -- > pagarbiai; > Indraja >