nu kam to reikia, čia gi plagiatorius ir mistifikatorius Sakas rašo. "PliuShiniS" <giedrasas@xxx.lt> wrote in message news:ig1qp6$932$1@trimpas.omnitel.net... > Pateikiu istrauka is neto > > Dar ir dabar Suvalkijoje yra mokanciu pagaminti tikra skilandi. Lapkricio > menesi paskerstos kiaules mesa kapojama ka tik isskobtame tik zaljovario > (gluosnio) lovyje, - zaljovario (gluosnio) syvai mesai islaiko raudona > spalva (salietra skilandin deda tik visiski veplos), stambiai kapota mesa > ismaisoma su stambiais kietu lasiniu gabalais, pagardinama druska, stambiai > grustais pipirais ir kolyta (suvalkieciai puikiai pazista si prieskoni, > juolab, kad jis mesai suteikia vos jauciama cesnako aromata). Skilandziui > taip paruosta mesa sukisama i kiaules skrandi, surisama taip, kad gautusi du > ragai, suverziama medinemis lystvemis, saltoje vietoje savaitei gerai > paslegiama (didziausia geda tiems namams, kuriu skilandyje budavo like oro > tarpai) ir kabinama aukstai kamine, kad saltu dumu apgaubtyje skilandis > fermentuotusi (raugintusi) visus metus. Is kiaules pusles yra gaminami > darata ir kindziulis, - jiedu yra ovalo formos, taip pat fermentuojami saltu > dumu apgaubtyje, bet tik puse metu. Daratas, kinziulius ir skilandzius ruko > tik visiski neismaneliai ir tinginiai, arba, kaip suvalkieciai sako > "gozeliai", kurie nesupranta kuo skiraisi fermentuotos ir rukytos mesos > skoniai ir aromatas. > > Darata yra dedama ant stalo per sienapjute, - daratos mesa yra svelnaus > fermentuotos mesos skonio. Kindziulis, - tas malonaus liesti, zavetis jo > ovalumu gaminys yra ryskesnio raugintos mesos skonio, stalan patiekiamas > bulviakasio metu. Na, o pats karalius - dviem ragais skilandis budavo > pjaunamas tik per kitu metu rugiapjute. > > Kas yra ragaves sio suvalkieciu neiprasto skonio raugintos mesos gaminio, > plonytemis juostomis supjaustyto (metus rauginta fermentuota mesa igauna ne > tik savaiminga, nepakartojama skoni, aromata, bet ir konsistencija, - jo > mesos gabalai tarpusavyje taip susijungia, kad tampa lyg vientisi), > patiekiamo su juoda rugine duona ir grietine, tas jau amziams nebeuzmirs jo > fantastisko skonio ir aromato. > > "Indraja" <indraja_@_indraja.com> parase naujienu > pranesime:ifslal$vk$1@trimpas.omnitel.net... >> Na idomiai cia del salietros... Imsit ir itikinsit, kad ja naudoti butina >> :) >> Tik man asmeniskai teko skaityti, kad butent salietra mesos gaminiuose >> gali sukelti skrandzio problemas, tokias kaip padidejas rugstingumas ir >> gastritas... na turbut netolygu kiek tos salietros ir kiek valgysi tu >> mesos gaminiu. >> O manasis virtuvinis kombainas - reguliuojamomis apsukomis, su pulsiniu >> rezimu, esant reikalaui. O kazkas cia yra rases, gana senokai, bet apie >> tai, kaip kombainu mesa desrom kapojo... nepamenu kas. Todel ir >> paklausiau, gal kartais prisipazins? :) >> Del druskos - tai visiskai pritariu smakui, kad visokiu pagerintu ar >> joduotu - nereik vartot bele kur. >> Tiesa sakant jau keli metai, kaip grizau prie senos geros akmens druskos, >> ir tuo esu labai patenkinta. >> Jos privalumais itin isitikinau sudydama lasisa (beje kaip tik cia ir >> issidiskutavom, kad mano bandymas pries kokius 4 metus sudyt sia zuvi, >> buvo nevykes, del netinkamos druskos). >> Kas dar turi pastabu?! Labai laukiam, nes atrodo si, arba kita savaitgali >> laukia DIDYSIS PROCESAS :) >> >> -- >> pagarbiai; >> Indraja >> >> "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message >> news:ifs8s0$bkm$1@trimpas.omnitel.net... >>> Pilnai pritariu auksciau rasiusiems, kad su kombajnu bus kose. Jei >>> butinai >>> norite gabaliuku, tai reikai pjaustyti. Senelis (ech... kokius >>> skilandzius >>> ir desras jis darydavo...) visada liepdavo pjaustyti, bet kartais dali >>> maleme per stambu sieteli. Gaminiu niekada nerukydavome, visada buvo >>> dziovinami. Teko valgyti ir 2 metu senumo skilandi. Jokiu gedimo pedsaku, >>> tik isdziuves. Bet cia dar svarbu laikymo temperatura. Medineje troboje >>> buvo >>> tinkama vieta, kur nepriklausomai nuo metu laiko temperatura bei dregme >>> buvo >>> panasios. >>> Del saletros, sakyciau, kad butina. Be jos bijociau valgyti, nors jei >>> neketinate ilgai laikyti, tai gal... bet as to nesiuliau. Saletra yra >>> konservantas ir apsaugo nuo botulizmo bakteriju vystymosi, tik su ja >>> reikia >>> labai atsargiai ir labai mazais kiekias. O spalva tai tik "salutinis" >>> saletros poveikis a la "prie progos". Dabar visose parduotuvinese mesos >>> gaminiuose galima rasti natrio nitrito - tai yra kova butent su >>> botulizmu, >>> kai kurie gamintojai net raso, kad produktas su minimaliu nitritu kiekiu >>> (cia turetu buti pranasumas :)). >>> >>> >>> "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message >>> news:ifs520$5dc$1@trimpas.omnitel.net... >>> | Sveiki, pasitelkus patyrusias tetas gaminsim namie skilandzius. >>> | Iskilo 2 klausimai. Pirmasis, tai kaip su virtuvinio kombaino kapojimo >>> | funkcija, ar kas bandet mesyte kapoti, ar taip pat gerai kaip rankelem >>> | pjaustant gauanas? Kokie uz ir pries? Kokius kombainus naudojate, ar >>> | paleidziat kad pastoviai suktusi peilis ir metat mesa gabalais, ar ant >>> | "pulsinio" rezimo, kazkaip...? >>> | Kitas klausimas, tai ar butina namie gaminant toki daikta deti >>> salietra? >>> | Patyrusios seimininkutes, kurios pades procese, ir kuriu receptura >>> | naudosim - visuomet salietros deda. Ar ji butina, ir kodel ji dedama >>> (na >>> | zinau, kad del mesytes spalvos, kad rudona isliktu), o kokiais dar >>> tikslais? >>> | As visai nenoriu jos deti... Kas bus jei nedesiu? >>> | Jei nesunku paporinkite savo patirti, skilandziu gamybos namie, srity >>> :) >>> | -- >>> | pagarbiai; >>> | Indraja >>> | >>> >> > >