Linas Petkevičius wrote: > Va, specialna tebe tancuju: Gera citata. Saltinis ryskiai net iki delfio nepriauges. Is balsas.lt paimta? S. > „LAŠIŠA > Ryškiai rožiniai lašišos gabaliukai viliote vilioja akį, ko pasėkoje > prasidėjęs > seilėtekis sustabdomas tik žvilgsniu į kainą, kurios tendencija yra tik > viena - augti. > Augti kaip tos lašišos, besitaškančios narve Norvegijos jūrinėje fermoje. > Norvegai tokios žuvies beveik nevartoja - jie labiau mėgsta natūralią, > ekologišką > ir užaugintą motušės gamtos, o ne tėtušio fermerio, kurio galvelėje > kirba mintis “o kaip čia uždirbus daugiau?”. > Ir ta mintelė toli gražu nepaskutinėje vietoje, ir ne tokia jau ji > pridvėsus, kad nebūtų > įgyvendinama realybėje. O realybė tokia: laukinių lašišų mėsa raudona > dėl ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje mėgaujasi taip visų > trokštamos sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka mėgautis kasdien tuo > pačiu racionu, kurį sudaro mišinukas taip vadinamų kombinuotų pašarų - > liaudiškai “kombikormu” vadinamu. > Kad naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva, fermeriai į pašarą > žeria dirbtiną dažiklį, skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS. > Eurokomisijos duomenimis, dažnas tokios lašišos vartojimas mityboje > pasibaigia akies rainelės suirimu ir visišku apakimu. Deja, > “malonumai” tuo nesibaigia. > Dėl “lopšelio-darželio”, kuriame žuvytės yra auginamos, mažo gyvenamo > ploto ir gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus augimas adekvatus > fermerio kišenės pilnėjimui. > Tam, kad derlius neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos > galingieji - antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip > skaniai kertančių šį “delikatesą”, organizmai. Ar jums jų reikia? > Spręskite patys. > Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų priedų, kartu su > dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų didesnį kiekį > polichloruoto difenilo ir dioksino, negu valgant natūraliai užaugusią > žuvį. > “Dirbtinai užaugintos lašišos vartojimas dažniau nei vieną kartą per > mėnesį padidina galimybę susirgti onkologinėmis ligomis” - rašo > autoritetingas mokslo žurnalas “Science”. Ne retas atvejis, kai > dirbtinai užaugintoje lašišoje randamas padidintas ir sunkiųjų metalų > kiekis. Narve užauginta lašiša neturi retų aminorūgščių ir baltymų, > dėl kurių taip vertinama laukinė jos sesė.“ > > Nu kaip ? Pasakyk, kad netiki kas cia parasyta.