Va ką skaičiau: „Ką tik grįžom iš kolchozo, buvo išvežę kursantus padėti bulves kasti, ten davė ir pietus, bet aš valgyti negalėjau. Sena sulinkusi „babuška“ su ilga kačerga ištraukė kaip iš mūsų duonkepio pečiaus čiguninį puodą marmalynės ir valgykit. Gabaliukais supjaustytos bulvės, kopūstai ir mėsa. Pripylė į bliūdą tokį kaip mes prausiamės ir padėjo ant stalo medinių šaukštų krūvą ir liepė valgyti. Aš laukiu kas bus toliau, o mano „draugės“ čiupo už šaukštų ir davai kabinti visi iš to paties bliūdo. Stalą aplaistė, apšiukšlino. Man taip buvo šlykštu ir juokinga, kaip laukiniai, kaip jie valgė, o aš tik kaip netekus proto juokiaus. Taip pat atsisakė valgyti dar viena kursantė - maskvietė. Visiems pavalgius iš bliūdo dar lašeliui sriubos likus, ta senukė, tuos iššliurintus lašiukus atgal į puodą supylė, pamaišė, pamaišė ir vėl pripylus bliūdą davė kitiems valgyti. Tas viskas taip buvo koktu ir šlykštu, kad ir žiūrėti bjauru, o vietiniai valgė pasigardžiuodami, nes kolkoznikai tokių „skanėstų“ negauna. Paskui viena kolkoznikė pasakė, kad ta mėsa bvuo iš nusprogusios ar sprogstančios karvės, bet rusės į tai žiūrėjo abejingai išskyrus mūsų totoraitę Rozą. Ji viena spjaudės, kad prisivalgius „dvėselėnos“. Aš tas dvi dienas išgyvenau savo duona ir lašinių kampuku kurį buvau nusivežusi. Kada pabaigusios duoną norėjom nusipirkti niekur jos negavom. Kolkoznikai duonos neturi, krautuvės nėra. Gavom keletą raugintų agurkų to ir užteko. Čia dar netaisyta. -- Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/satenai/?st_id=16863