Tema: variklis užsipleištino. Nors ne, vis tiek neaišku.
Autorius: ivs > jz
Data: 2009-06-23 22:08:41

raudonuju lesiu kotleteliai yra kile is rytiniu ir pietrytiniu trkijos
regionu. juos lengva padaryti, jie skanus, ypac, jei suvynioti i salotos
lapa. patiekti galima siltus, kaip vegetarini patiekala arba saltus, kaip
uzkanda. nebijok pareguliuoti prieskonius pagal savo skoni. pvz., gali
nedeti kmynu, o pavaryti raudonuju pipiru ir pan.

bulghur yra tokie specijaliski kvieciu kaip ir dziuveseliai - specifiskas
turkiskas dalykas, kurio, galbut, pavyktu rasti kokioj blatnoj pardoj, bet,
manau, galima vietoj ju deti apvirtas (arba is vakaro uzpiltas verdanciu
vandeniu) kvietines arba miezines kruopas (nebent cia prisoktu pasi ir
pasakytu: nu jau ne). dar Receptura sako, kad galima virti ir zaliuosius
lesius, bet jie ilgiau verda ir tuomet reikes daugiau vandens. 

2 puodukai vandens
1 puodukas raudonuju lesiu
0,5 puoduko bulghur (tai nera skaldyti kvieciai, Receptura biski nusisneka
sitoj vietoj)
1/2 alyvu aliejaus
1 sukapota cesnako skiltele (as tai pavaryciau daugiau)
1 didziulis smulkiai supjaustytas svogunas
1 arbatinis saukstelis pomidoru tyres (nebutinai)
1 arbatinis saukstelis kmynu (nebutinai)
1 arbatinis saukstelis raudonuju pipiru
½ arbatinis saukstelis druskos
1/4 arbatinis saukstelis juoduju pipiru (geriausia svieziai maltu, ba
gatavai sumaltuose puse suodziu, sako mano turkai)
1/2 puodelio svieziu kapotu negarbanotu (o kazi kodel?) petrazoliu 
1/2 puodelio supjaustytu svogunu laisku

uzvirink tuos du puodukus vandenio (man graziau negu "vandens") ir suberk
lesius. virk ant letos ugnies, kol lesiai sugers visa vandeni ir pasidarys
koseliena tokia. tada isjunk dujine ir imaisyk tas apvirtas kruopas arba,
jeigu pavyks rasti bulgur. tada viska palieki pastoveti koki penkiolika
minuciu, kol ispamps tie bulghur.

per ta laika pakepink alyvuogiu aliejuje ta svoguna ir kapota cesnaka, kol
parus, paskutine minute ivozk sauksta ar kiek ten pasakyta pomidoru tyres
ir vel isjunk dujine.
tada viska suverti i ana kose ir sudedi prieskonius. viska permaisai,
paragauni, dadedi druskos, pipiru, jeigu manai, kad truksta. turkai padaro
tokius vos deginancius liezuvi - tada labai blatnas efektas gaunasi:
suvalgai viena ir tuoj pat nori dar dvieju.
tada dar suvarai petraskas ir svogunu laiskus, dar permaisai, bet
nesugrusk, atsargiai taip, ir tada jau darai delnais tokius kotletukus
pailgus. 
o paskui tai taip daryk: paklok ant lekstes kelis salotu lapus ir dek tuos
köfte, kai sudesi viena sluoksni pabarstyk raudonaisiais pipirais, tada
varai antra sluoksni ir vel pabarstai. ir ka? ir fsio. sveika, pigu, skanu
ir daug!

-- 
Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/satenai/?st_id=16863