Tema: Re: Nerugsta pienas
Autorius: bzik
Data: 2009-03-24 13:10:33
na technologiniuose niuansuose sunku gincytis. Galiu tik pateikt faktus is 
realybes.
Pirkt is zmogaus pradejom rudeni. Daznai imam dar silta piena po 3 l.
Jei uzdengta stiklaini ikisam i saldytuva pienas kita diena turi sugizusio 
kvapa.
Ziemos metu parnese atidengta porai valandu ikasdavom i sniega. Taip pienas 
pradejo laikytis iki 3-4 dienu.
Grietines nuo 3l ne maziau 0,5 l. Jos negraibom. Atsiradus sugizimo 
pozymiams, tarkim po 3 d. isimtas siltai pienas per 2-3 d. nesurugsta. 
Kodel? chemija? riebalai? netinkama talpa (stiklainis)?


"Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message 
news:gqacki$bec$1@trimpas.omnitel.net...
> Ooo, sventas naivume :(((
>
> Butent _tada_ apsimoka makliavot. Nes:
>
> Sviezias, neapdorotas pienas rugsta _labai greitai_. Todel, kad jis is 
> karves yra "pasildytas" iki kazkur apie 38 °C, ant tesmens _visada_ (net 
> ir laikantis absoliuciai visu higienos taisykliu 100%) yra siek tiek 
> bakteriju, kurios taip patenka tiesiog i idealias salygas ir puola 
> daugintis. Tas ir "senoves" kaime buvo puikiai zinoma, todel pirma - ir 
> lyg siol nepakitusi priemone: saldyti, saldyti ir dar karta saldyti: kuo 
> staigiau iki mazdaug 4 °C. Tokioj temperaturoj rugimo bakterijos 
> praktiskai tik vegetuoja, bent jau pakankamai vangiai, kad pienas 
> issilaikytu geras kelias dienas.
>
> Kai ukininkai dejuoja, kad perdirbejai jiems priimdami "numusa" rusinguma, 
> tai.... patys kalti. Jeigu pamelztas pienas pirma puse valandos per 
> saulekaita vezamas namo, po to dideliais bidonais (po 25 l) leidziamas i 
> sulini, kur jis _pamazu_ austa iki kokiu 8 °C.... Jis praktiskai kita 
> diena yra ant sugizimo ribos.
>
> Taigi dabar isivaizduok, reikia, kad likuti _kita diena_ priimtu 
> supirkejas, ir ne siaip priimtu, bet kaip auksciausos kokybes...
>
> Daug snekos, bet isvada viena: jei pienas normaliai neberugsta, jis yra 
> kaip nors apdorotas. Kadangi tiketis, kad ukininkas ji pasterizuoja, 
> tikriausiai utopiska, lieka chemniai priedai.
>
>